Filety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKażdy z nas ma swoje ulubione produkty, które wykorzystuje na rożne sposoby. Będąc na diecie nie musimy odmawiać sobie pysznych szaszłyków, nawet w środku zimy. Przygotowałam je z myślą o lecie i z tęsknotą za spotkaniami z przyjaciółmi przy grillu. Szaszłyki te może nie mają wiele wspólnego z grillowaniem jednak nadal pozostają szaszłykami, a wersja ta jest zdrowa i smaczna
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlasyka zawsze sprawdza się na stole ... U mnie w domu żurek gości często. Nie zawsze jest on jednak przygotowywany w taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem. Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach SKŁADNIKI: 300 g żeberek wędzonych 3 - 4 kiełbaski 3 -4 jajka 5 ziemniaków
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidomu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy jakiś ciekawy pomysł na ich wykorzystanie. Do dzisiejszego przepisu wykorzystujemy te gotowe kasztany, ale wkrótce na blogu zaprezentuję sposób na ich przyrządzanie od podstaw, który najbardziej lubię. Mam nadzieję, że też zakochacie się w tym deserku i przygotujecie go dla ukochanej osoby... Walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię sprawdza szczególnie w momentach kiedy wpadają do Nas znajomi z niezapowiedzianą wizytą. Fakt, że są przygotowane z gotowego ciasta nie umniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera. Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe) 5 plastrów żółtego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybkie w przygotowaniu. Pieczenie czy smażenie bądź przygotowywanie go na parze zajmuje o wiele mniej czasu niż innych mięs. Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. Kurczak pieczony z nutą cytryny SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w ramach Naszego środowego cyklu prezentujemy babeczki. Nic wymyślnego, ot zwyczajne babeczki majonezowe z dodatkiem smakowego budyniu, ale chciałyśmy pokazać prosty sposób dekorowania lukrem plastycznym. Babeczki te pochodzą z Naszych już dość archiwalnych zbiorów, ale są świetnym przykładem wykorzystania lukru plastycznego "dla początkujących". Lukier ten coraz częściej można kupić w sklepach stacjonarnych czy internetowych. Można też go zrobić samemu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi lub ze zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj poniedziałek, więc u nas coś fit. Gotowanie na parze w ostatnich czasach zyskało wielu zwolenników, a ja dołączyłam do ich grona. Często przygotowuję w ten sposób zarówno warzywa jak i mięsa. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na roladki mięsne w rulonikach cukinii przygotowane właśnie na parze. Mielone kotleciki w roladkach z cukinii
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na różne sposoby. Wczoraj udało mi się jeszcze zakupić łubiankę ładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMoim ulubionym mięskiem na roladki jest drób. Owszem, jadamy także wieprzowe wersje rolad jednak mimo wszystko od zawsze jestem zwolenniczką drobiowego mięsa. Drobiowe roladki można przygotować na setki sposobów, dzisiaj zapraszamy na wersję z mozzarellą i papryką konserwową. Całość podałam krojąc na plastry co z pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska. Roladki z mozzarellą i papryką konserwową SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatkę ze śledzi w towarzystwie pora. Przepis ten pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest w mojej rodzinie chyba od zawsze. Myślę, że jak każdy i ja mam swój sposób na sprawdzoną i zawsze smaczną sałatkę z matiasów. Moją tajemnicą udanego smaku jest wymoczenie płatów śledziowych w mleku. Najlepiej jeżeli wypłukane wcześniej śledziki wymoczymy w mleku nawet kilka godzin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki