5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:43/100)

Chipsy z tortilli - ziołowe i ziołowo-serowe 242

Robiłam na obiad kebaby  i zostały mi dwa placki do tortilli. Nie chciałam, żeby wyschły, więc znalazłam w internecie sposób na ich wykorzystanie. Zrobiłam chipsy ziołowe i ziołowo-serowe :) Można też zrobić z papryką lub po prostu solone - każdy robi wedle swoich kubków smakowych :) Składniki: 2 placki do tortilli kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 160

chrupiąca i przepyszna! Najpierw należy przygotować jabłka - klik Jak zrobić smaczną i chrupiącą kruszonkę? Składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier puder - przekładamy do miseczki i mieszamy w taki sposób, jakbyśmy bawili się piaskiem przesypując go przez palce - kruszonka ma być sypka. Na początku musicie masło trochę rozdrobnić palcami tak, żeby było w każdym miejscu miski, a nie w jednym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 146

ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną. Jeśli ktoś nie lubi - to nie łączy... Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć takie składniki, ale ja od czasu do czasu łączę. Bo lubię :) Składniki: 1/2 brokuła 3 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pyzy drożdżowe na parze 159

dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka Dodać wyrośnięte drożdże... ... rozpuszczoną margarynę i najpierw ręką wyrobić ciasto Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania na parze i zagotować wodę Ciasto podzielić na części i formować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą 145

Oglądałam kilka dni temu na Kuchni+ program "David w Europie". I stwierdzam, że podoba mi się jego sposób gotowania. Poza tym można na niego patrzeć i da się go słuchać bo nie jest irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale...  Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 164

piecyku. A tego chyba nie chcemy... :) Informacje, które tu zawarłam są informacjami z mojego doświadczenia. Nie jestem wykwalifikowanym znawcą w tym temacie. Możliwe więc, że spotkacie się z innymi sposobami przygotowania tajina przed pierwszym użyciem.  Jeśli zobaczycie, że opis mój różni się od innych, to nie znaczy, że któryś jest nieprawidłowy. Nie jestem znawczynią kuchni arabskiej, a kobietą gotową

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Przekąska z oliwek w cieście francuskim 699

szerokości oliwek Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek Na środku paska położyć oliwkę i owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków Nagrzać piecyk do 190 stopni Szaszłyki posmarować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane żeberka w kawałkach 155

cebula 3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe) 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, papryki 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa pieprz sól Mięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry Pokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 227

pielmieni robiłam z mojego przepisu na ruskie pierogi, nie jest to więc typowe ciasto na pielmieni. Ale wyszły smaczne, a to jest najważniejsze :) Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować i polać masełkiem, lub podsmażyć i posypać osobiście wyhodowaną, na parapecie, dymką :D Składniki: na farsz: 1 pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Masło pietruszkowe 192

Bardzo proste w wykonaniu. Dwa składniki i po bólu ;) W bardzo podobny sposób (żeby nie pisać, że w identyczny ;) ) można zrobić masełko bazyliowe. Tego rodzaju masła bardzo fajnie pasują do mięs. Ale na facebooku podrzucane pomysły toczyły się również wokół wafli ryżowych, kopytek i... maseczki na twarz:D To ostatnie oddaję do Waszego przemyślenia :D Składniki: 2 pęczki natki pietruszki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 204

odrobiną wody i dalej dusimy. Można tę czynność powtarzać (u mnie powtórzona dwukrotnie) Gdy warzywa się duszą - bierzemy się za dynię. Wydrążamy miąższ z pestkami, obieramy dynię w taki sposób jak obiera się ananasa (tak jest najprościej) i kroimy. Najpierw w paski... ... a potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jerozolima, Ottolenghi, Semolina cake - ciasto z czerwonych pomarańczy, nie tylko na niedzielę 262

użyć kaszy manny i efekt okazał się doskonały. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i cudownie wilgotne - długo utrzymuje świeżość i z każdym dniem staje się smaczniejsze. Ogromnym plusem jest sam sposób przygotowania - nie wymaga miksera, ubijania, etc. - składniki po prostu miesza się w misce. Polecam podać je z kleksem gęstego jogurtu greckiego zmieszanego z odrobiną wody z kwiatów pomarańczy, kawałkami czerwonych

KUCHARNIA
Polędwiczki w boczku 153

Jeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone. Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku 3-4 łyżki musztardy 1łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka sól Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki

Salonik smaków
Sarni grzbiet 499

dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować  polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody, by napęczniała. Margarynę rozpuścić, dodać cukier oraz śmietanę

Moje Qulinaria
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 229

Pewnie większości znane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym.   SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko

Kto ugości moich gości?