5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:49/100)

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 148

sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń  o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy

Przepisy i porady kulinarne
Masa makowa do makowca. 145

skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy zimną wodą i odstawiamy, aby dokładnie odciekł. Odcedzony mak mielimy

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na domową kiełbasę z dodatkiem jałowca. 221

główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić przez internet np. na Allegro ) Sposób wykonania : Mięso i słoninę mielimy przez maszynkę na dużych oczkach. Czosnek,obieramy i drobno siekamy na deseczce. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól,czosnek,cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy

Przepisy i porady kulinarne
Frytki z dodatkiem przypraw. 110

Frytki z dodatkiem przypraw. Składniki : 0,5 kg  ziemniaków   ( najlepiej dużych ) sól olej   ( do smażenia ) przyprawa do frytek   ( lub do ziemniaków ) Sposób wykonania : Ziemniaki obrać,opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w paski o grubości około 1 cm. Olej wlać na patelnię ( lub frytkownicy ) i podgrzać. Pokrojone frytki wsypać na rozgrzany olej i smażyć

Przepisy i porady kulinarne
Czekoladowa pychotka z morelami. 104

maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem

Przepisy i porady kulinarne
Torcik marmurkowy z jabłkami. 151

łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! 93

Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! Sezon na nie trwa krótko. Znane są głównie z tego,że zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Działają w ten sposób dzięki dużej zawartości pektyn ( rodzaj błonnika ). W brew powszechnej opinii wcale nie są kaloryczne. 100 g tych owoców to zaledwie 45 kcal. Zawierają dużo przeciwutleniaczy i witamin z grupy

Przepisy i porady kulinarne
Keks w czekoladzie. 146

gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej   5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej     ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie

Przepisy i porady kulinarne
Faworki ( chrust ) na karnawał. 190

żółtek 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70-80 dkg tłuszczu lub oleju do smażenia  ( np. Planta ) 10 dkg cukru pudru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać do niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopt ciemny - czekoladowy. 154

Biszkopt ciemny - czekoladowy. Składniki : 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki     (tortowej, krupczatki ) 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru

Przepisy i porady kulinarne
Pychotka budyniowo - bananowa. 209

serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości

Przepisy i porady kulinarne
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 219

cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę przykryła cukier ) i stawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować wlewamy

Przepisy i porady kulinarne
Kawa z mlekiem - doskonały napój. 112

Kawa z mlekiem - doskonały napój. Składniki : 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka świeżego mleka woda  ( najlepiej nie chlorowana ) Sposób wykonania : Wsypać łyżeczkę kawy ( lub więcej wg. gustu ) do czystej szklanki lub filiżanki. Zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać około 4 minut, aż kawa się nam dokładnie zaparzy. Następnie dodać cukier i mleko, dokładnie wymieszać

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z borówkami polane śmietanką z cukrem 117

borówek 60 dkg mąki pszennej 250-300 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 200 ml śmietanki 18% 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Mąkę zagnieść z wodą, jajkiem, olejem i solą. Cienko rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykroić kółka. Borówki umyć pod bieżącą wodą, osączyć z nadmiaru wody i posypać 2 łyżkami cukru , oprószyć szczyptą

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania