5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:54/100)

Pyszny dżem z borówek. 110

Składniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy  (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z leśnych jagód (borówek). 137

małych słoiczków 2 kg borówek 1 kg cukru 1 dżemix (2:1) 1 opakowanie pektyny  (3 dkg) Sposób wykonania : Borówki obrać, opłukać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać do rondla, zagotować. Wsypać 80 dkg cukru, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostały cukier wymieszać z dżemixem i pektyną. Na końcu wsypać cukier wymieszany z dżemixem i pektyną, dokładnie wymieszać i gotować

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 280

najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki czy nitki

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z wiśni na zimę. 134

Składniki : 3 kg dojrzałych wiśni cukier woda Sposób wykonania : Wiśnie oczyścić, opłukać, wsypać do litrowych słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać po 6 łyżek cukru, uzupełnić do pełna wodą , zakręcić pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w temperaturze około 95 C.  Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez okres 1 roku.  Kompocik jest pyszny, ja robię

Przepisy i porady kulinarne
Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 168

Składniki : 4 dojrzałe banany 4 żółtka 1 szklanka cukru 400 ml skondensowanego mleka (np. z puszki) 0,5 litra wódki 45% (2 szklanki) 3 krople olejku waniliowego Sposób wykonania : Banany obrać ze skórki, zmiksować na papkę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodać skondensowane mleko, olejek waniliowy i bananową papkę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać stopniowo wódkę

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 109

około 1 kg świeżych owoców np. :    czerwone porzeczki    czarne porzeczki    zielony agrest    dojrzałe wiśnie    jagody leśne (borówki) itp. cukier Sposób wykonania : Wodę wlewamy do dużego garnka. Owoce obieramy z ogonków, myjemy, wszypujemy do wody. Dodajemy cukier około 0,5 kg w zależności jaki chcemy zrobić kompot nisko czy wysoko słodzony

Przepisy i porady kulinarne
Mizeria z ogórków na zimę. 92

świeżych niezbyt dużych ogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa :   3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz czarny cały Sposób wykonania : Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Sprawdzić smak soku i ewentualnie dosolić. Pietruszkę opłukać, pokroić. Wymieszać

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania