5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:56/100)

Kompot ze świeżych jabłek na teraz. 127

Składniki : 2 l wody 4-5 dużych  świeżych jabłek cukier Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować, wsypać jabłka, dodać cukier do smaku, gotować 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.  Smakuje wyśmienicie !  Jabłka mogą być słodkie lub kwaśne w zależności od naszego gustu

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 187

puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas i zrobić doskonałą sałatę ze świeżych warzyw z naszej działki czy ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka prażone w słoikach na szarlotki. 122

Składniki : 4 kg winnych jabłek ( antonówka,szara reneta itp.) 2 cytryny lub kwasek cytrynowy  80 dkg cukru cynamon mielony Sposób wykonania : Jabłka umyć,obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem , aby nie ściemniały. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki w syropie z miodem. 212

Składniki : 2 kg twardych gruszek 1 kg cukru 4 łyżki miodu naturalnego ( około ) 8 szklanek wody  ( 2 l ) sok z cytryny kawałek imbiru kilka goździków Sposób wykonania : Gruszki umyć, obrać cieniutko ze skórki, pokroić w ćwiartki lub połówki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować ( 4 szklanki ) z sokiem z cytryny i włożyć do niej na 2 minuty obrane gruszki, następnie

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 139

łyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10%                     sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry. Wsypać do dużego garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Jak suszyć i przechowywać zioła. 181

lecznicze !  Zioła można także rozsypać cienką warstwą na czystym papierze lub lnianym płótnie, pamiętając o tym aby co pewien czas ( najlepiej co dzień ) je dokładnie przemieszać, w ten sposób dostarczymy im dopływ świeżego powietrza i nie będą nam się w nich rozwijać pleśnie i grzyby. Po wysuszeniu zioła przechowujemy w miejscach suchych, przewiewnych i z dala od źródeł silnych

Przepisy i porady kulinarne
Powidło śliwkowe z węgierek. 122

Dani Vincek - Fotolia.com Składniki : 4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 2 kg cukru Sposób wykonania : Śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Można ewentualnie wlać 1/3 szklanki wody, aby śliwki się nie przypaliły. Rozgotować śliwki na papkę mieszając je od czasu do czasu. Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować przez 30 minut

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z owoców pigwy. 137

Składniki : 2 kg owoców pigwy 1,40 kg cukru 1/2 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki, wsypać do garnka lub rondla, zalać wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka, mieszając co pewien czas. Następnie dodać cukier i dalej gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą

Przepisy i porady kulinarne
Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 127

łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną w kawałki kiełbasę. Postawić na ogniu, gotować około 30 minut , aż warzywa będą miękkie

Przepisy i porady kulinarne
Kotleciki mielone z marchewką. 160

pieprz  sól 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa bułka tarta olej do smażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania :  Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Świeża sałatka z jajkiem do obiadu. 182

Diana Taliun - Fotolia.com Składniki : 3 świeże zielone sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki śmietany 18 % 2 gałązki kopru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą , posiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić, dodać do niej śmietanę

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna nalewka z owoców dzikiej róży. 114

salita2010 - Fotolia.com   Składniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców dzikiej róży ( głogu ) 0,75 l czystej wódki 45 % 60 dkg cukru Sposób wykonania :  Owoce oczyścić, opłukać, osuszyć, usunąć nasiona oraz zaschnięte kwiatostany. Wsypać do czystego słoja, dodać cukier, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie, aby puściły sok. Następnie zalać wódką , znów szczelnie zamknąć i odstawić na kolejne

Przepisy i porady kulinarne
Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona. 197

Składniki : 3 kg dobrze dojrzałych owoców ciemnego winogrona 1,50 kg cukru Sposób wykonania : Owoce winogrona odszypułkować, dokładnie opłukać i osuszyć. Czyste owoce lekko zmiażdżyć, aby szybciej puściły sok, wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni, aby owoce puściły sok. Następnie zawartość słoja przelać do dużej miski wyścielonej dużą

Przepisy i porady kulinarne