odrobiną wody i dalej dusimy. Można tę czynność powtarzać (u mnie powtórzona dwukrotnie) Gdy warzywa się duszą - bierzemy się za dynię. Wydrążamy miąższ z pestkami, obieramy dynię w taki sposób jak obiera się ananasa (tak jest najprościej) i kroimy. Najpierw w paski... ... a potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comużyć kaszy manny i efekt okazał się doskonały. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i cudownie wilgotne - długo utrzymuje świeżość i z każdym dniem staje się smaczniejsze. Ogromnym plusem jest sam sposób przygotowania - nie wymaga miksera, ubijania, etc. - składniki po prostu miesza się w misce. Polecam podać je z kleksem gęstego jogurtu greckiego zmieszanego z odrobiną wody z kwiatów pomarańczy, kawałkami czerwonych
KUCHARNIAJeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone. Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku 3-4 łyżki musztardy 1łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka sól Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki
Salonik smakówdobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody, by napęczniała. Margarynę rozpuścić, dodać cukier oraz śmietanę
Moje QulinariaPewnie większości znane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym. SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko
Kto ugości moich gości?wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść. Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam szynkowar oraz przyprawy ze sklepu Tradismak. Sposób przygotowania wędlin jest dość dobrze opisany na załączonej ulotce, w związku z czym pozostaje Nam tylko wymyślać nowe połączenia składników i cieszyć się smakiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidobranymi /ulubionymi /dodatkami zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości. Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji............. Zamarynowane , zrolowane mięso wystarczy upiec w tradycyjny sposób lub w rękawie . Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa skorzystałam z niej również tym razem . Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam
Zakamarki mojej kuchniPołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce. Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja na słodki deser
Zakamarki mojej kuchnisól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichalistonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej) 15g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkruszyć w nią drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru. Wymieszać i odstawić, aby wyrosło. Krok 2 Mąkę, sól
CoolinarniePLząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę sody. Jednakże jeśli macie więcej czasu warto po prostu podgotować
CoolinarniePLziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka: 5 białek szczypta soli 4-5 łyżek cukru pudru ¾ tabliczki gorzkiej czekolady Rabarbar obieramy i kroimy na cząstki, jabłka w ten sam sposób. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i jabłka, dodajemy brązowy cukier , posypujemy cynamonem i gotujemy aż zmięknie. Część soku, który powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy
noteskulinarnyfigaOkrasa”wydaną przez kuchnię Lidla. Przetestowałam już kilka przepisów i z przyjemnością się z Wami nimi podzielę. Książka zachwyca zawodowymi zdjęciami oraz różnorodnością ułożonych w bardzo logiczny i przejrzysty sposób przepisów. Nie podejrzewałam, że za punkty zdobyte w Lidlu można otrzymać tak wspaniałą i profesjonalną książkę kucharską. Zachęcam do wypróbowania roladek , przepis poniżej. Przygotowanie całości jest czasochłonne, ale warto się
noteskulinarnyfigaśmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy mus, wkładamy do lodówki ( mus ma być lekko ścięty). Ubijamy śmietanę na sztywno
noteskulinarnyfigaSposób "szybki": 250g (do 300g jest OK) zakwasu żytniego 500g mąki żytniej chlebowej 400ml wody 1 łyżka soli Wszystkie składniki mieszamy w misce kilka minut. Muszą się dobrze połączyć, a masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna
w mojej kuchni