stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym płaskim talerzem, którym przykrywamy patelnie, następnie odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś sałatką
Jadło i czytadłoKolejny grudniowy dzień to jazda przez niemal cały kraj. Przedświąteczne dni to czas prawdziwej kaźni tutejszych zwierząt. Zabijane na różne sposoby niemal w każdej zagrodzie, oddają swe życie: świnie, nutrie, ryby, wszelkie ptactwo, zdarza się i owca, i cielaczek. Oprawiane w przydrożnych rowach martwe zwierzęta sprawiły, że moja podróż zaczęła mieć zapach krwi. Stosunek do zwierząt warunkowany jest wieloma społecznymi
Jadło i czytadłoproszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka na samym końcu mąkę, proszek, kakao (oczywiście wcześniej należy je przesiać) i olej. Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadłołyżeczkę mąki. Ciasto przekładamy do szprycy z cienką końcówką i na wyłożonej pergaminem dużej blasze robimy tzw. esy floresy. Na to wykładamy pozostałe ciasto biszkoptowe, w ten sposób aby nie rozmazać szlaczków. Najlepiej łyżką nakładać ciasto blisko siebie małymi porcjami i tylko z wierzchu delikatnie rozprowadzić ciasto. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Następnie ciasto wyłożyć
Jadło i czytadłokońcu dodać połowę żelatyny. Kremówkę szybko wylewamy na pierwszy biszkopt, ten przykrywamy ciastem orzechowym na to drugą połowę kremówki (ubitej w ten sam sposób co pierwsza) i drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła. Można jeszcze zetrzeć odrobine czekolady. Niestety z ciasta orzechowe zostanie
Jadło i czytadłoTopinambur to moje ostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka
Jadło i czytadłogładką powierzchnię. Tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki aby porządnie stężał, następnie delikatnie i dokładnie obkroić nożem i wyjąć obręcz. Dekorujemy owocami. Kielich przygotowujemy w ten sposób, że galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody. Na styropianowym podstawku rysujemy kielich i wylewamy na nim galaretkę, odstawiamy do stężenia, a potem wycinamy nożem. Hostie wycinamy za pomocą szklanki
Jadło i czytadłoprzeźroczyste galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć galaretkę centralnie na środku i delikatnie wstrzyknąć masę wyjmując powoli strzykawkę. Następne wstrzyknięcia muszą wyglądać w ten sposób, że nakłuwamy ciągle w okolicach środka ale pod coraz większym kątem. Środek kwiatka może być żółty, dalsze płatki czerwone a listki zielone. Aby płatek lub listek był szerszy należy strzykawką
Jadło i czytadłoubić z cukrem, dodać żółtka, odłożyć mikser i delikatnie mieszając dodawać mąkę, proszek i olej. Większą połowę ciasta wylać na średnią blachę, na to wyłożyć budyń, najlepiej w ten sposób, że zimny budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce i na to pozostałą część ciasta, najlepiej przełożyć ciasto do szprycy do kremów
Jadło i czytadłowystudzenia. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, odłożyć mikser i delikatnie mieszając dodawać mąkę, proszek i olej. Ciasto wylać na średnią blachę, na to wyłożyć budyń, najlepiej w ten sposób, że zimny budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. Dla kontrastu po upieczeniu
Jadło i czytadłopora i bakłażana, po następnych minutach cukinię na samym końcu paprykę. Warzywa powinny się lekko przypiec. Gdy warzywa wystygną należy je wymieszać z resztą saszetki Kujawski i w ten sposób pyszna sałatka jest gotowa
Jadło i czytadłonależy usunąć, jeżeli są już zbyt duże. Udusić w garnku do miękkości, z odrobiną wody, następnie zmiksować blenderem, dodać masło, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy, zagotować i tym sposobem zupa gotowa
Jadło i czytadłopikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy popularności pod względem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii, efekt będzie ten sam. 2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii 4 łyżki soli
Jadło i czytadłolubi soczystych skrzydełek pieczonych z warzywami? Przygotowując taki obiad w łatwy sposób można przemycić warzywa nawet dla tych, którzy ich nie lubią- szczególnie dla dzieci. 1 kg skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki keczupu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru
VioletoweKucharzenietaki oto sposób przygotowane ziemniaczki smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań. 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Oliwa z oliwek 200 g boczku wędzonego Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi
VioletoweKucharzenie