5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:37/100)

Barszcz ukraiński z ciecierzycą 147

doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy kolor. Podczas odgrzewania starajcie się nie zagotowywać zupy bo będzie traciła kolor. Podany czas nie uwzględnia moczenia ciecierzycy (najlepiej moczyć ją przez noc dzień przed

Milion Smaków
Surówka z mango, gruszki i awokado 185

Składniki: 1 opakowanie ciętej mieszanki sałat 1 dojrzała gruszka 1 średniej wielkości mango 1/2 awokado sok z 1 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta suszonego chilli szczypta soli Sposób przygotowania: Sałatę umyć i osuszyć. Mango, gruszkę i awokado pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu

W SMAK
CIASTO KOKOSOWO JOGURTOWE 164

szklanka cukru 2 szklanki jogurtu naturalnego 300 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyża żelatyny 3 łyżki wiórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składnik zmiksować na gładką masę . Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w  nagrzanym piekarniku 45-50 minut w 200 C. Upieczone ciasto wystudzić. Żelatynę

RAROSSA
Placuszki z cappuccino 322

szkl. mąki   6 łyżek cappuccino orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka cukru  5 łyżeczek cukru waniliowego  szczypta soli olej do smażenia Sposób Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny oraz mleko, dokładnie mieszamy składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: mąkę, cappuccino, proszek do pieczenia, cukry oraz sól. Delikatnie mieszamy

Kuchenne aromaty
Rabarbar kontra tiramisu 201

Przyznam szczerze- kiedy znalazłam ten przepis pomyślałam sobie "meh". Uwielbiam oryginalne tiramisu i nieskromnie przyznam, że mamy je z konQbkiem dopracowane do perfekcji. W jaki sposób jakiś mus rabarbarowy może ulepszyć już idealny deser? Rabarbar jednak rósł, inspiracji brak, pomyślałam sobie- niech będzie. Meh. Na wszelki wypadek zrobię z połowy porcji- jakby się miało okazać, że nikt nie będzie chciał

les mirabelles
Jak odróżnić czosnek europejski od chińskiego? Fakty i mity. 286

gatunkowymi są sprawy chropowatości, kształtu, odchodzenia łupinki czy ilości ząbków. W takim razie, czy da się rozróżnić czosnek z Europy od chińskiego? Poza oznaczeniem na metce produktu, istnieje kilka sposobów. Przede wszystkim cena. Ten polski, czy włoski będzie droższy (często nawet kilkukrotnie) od sprowadzanego. Poza tym, chińskie główki nie wypuszczają pędów – są specjalnie zakonserwowane, aby nie dopuścić do takiego

Bon Ton Italia
Wiosenny konkurs z Mira design, piąty tydzień, ostatnia nagroda 147

firmy. Zgodnie z rodzinną tradycją wszystkim kolekcjom prowadzonym przez Hardanger Bestikk nadano nazwy pochodzące od imion córek lub wnuczek założyciela. Sztućce TUVA to design ze smakiem, który w wyjątkowy sposób pobudza apetyt :). Zasady konkursu i więcej nagród znajdziecie na  głównej stronie konkursu (klik

SzczyptaSmaQ
Koktajl z mango i kiwi 265

tłuszczu, 49,3 g węglowodanów i 5,2 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 1 dojrzałe mango 1 banan 2 kiwi 1 - 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną

W kuchni Katie
Szybki obiad 330

dodasz kawałek sera i/lub rybki czy mięsa i twój zdrowy szybki obiad tworzy się prawie sam! Składniki: batat brokuł zielone szparagi cebulka szalotka ser kozi typu feta sól  Sposób przygotowania: Warzywa umyj, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu do gotowania na parze (ja korzystam z pojemników lub torebek do gotowania w mikrofalówce). Gotuj przez 3-10 minut

Wielki apetyt
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 226

dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g chałwy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 180

zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek

A Ty Smakuj Mnie
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32930

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. „ Murzynek łyżką mieszany ” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty i delikatny

Moja Delicja
Pierogi z jabłkami 227

dajemy odrobinę wody (2 łyżki) i cukier. Gotujemy 15 minut pod przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest  jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła z łyżką bułki tartej ale są wtedy mniej "musowate" bo nie puszczają soku i ciężej

Lubczyk i Wanilia
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ I GRANATEM – NAJLEPSZY! 384

MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 138

ciepłej wody 1 czubata łyżka drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać jajka, masło, sól i 2 szklanki mąki, i wymieszać dokładnie. Dodawać

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania