rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić na części, umyć, przełożyć do sporego garnka. Warzywa obrać, umyć, marchewkę pokroić w plastry, dodać do kurczaka. Zagotować. Dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości
A Ty Smakuj Mniedzień gotuję bardzo małą porcję tej zupki tak aby synek zawsze jadł świeżo ugotowany posiłek. Składniki: 1/3 - 1/2 marchewki 1 średni ziemniak odrobina oleju rzepakowego / oliwy / prawdziwego masła woda Sposób wykonania: 1. Warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę
Kuchnia domowa AniSzybki i smaczny sposób na zdrowe śniadanie. Czyli surowy krem gryczany :) ~ Surowa gryczanka z bananem i winogronami ~ Składniki: 60g kaszy gryczanej niepalonej 1/4 szklanki mleka/maślanki/jogurtu/kefiru 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 dojrzały banan + dowolne dodatki np. owoce i orzechy Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano odlewamy wodę i miksujemy kaszę z resztą składników. Jeśli
Kuchenny Skrawek NiebaIngredients: 1/2 selera korzeniowego / 1/2 celery 1 jabłko / 1 apple 1 gruszka / 1 pear 1 limonka / 1 lime szczypta soli / pinch of salt szczypta cukry / pinch of sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy obrać warzywa ze skórki (selera, jabłko, gruszkę). Z limonki wyciskamy sok. Obrane warzywa ścieramy na tarce. Potem polewamy
Projekty ze smakiemjajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana 36% – 300 ml * banan – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * likier bananowy – 2 łyżki DODATKOWO: * mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy
Ostra na Słodkoduże jaja lub 4 mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 marchewka 1 szklanka wody 1 cukru Sposób przygotowania: Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić
Pyry na Gazcoolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka ciecierzycy 1 mała cebula 3 ząbki czosnku koperek w pęczku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie. Krok 2 Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie
CoolinarniePLpietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Krok 2 Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce
CoolinarniePLcebula z boczkiem ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:istnieje wiele sposobów podania tego dania np.mus jabłkowy jest często wymieszany z puree ziemniaczanym,a kaszanka jest przysmażona i podana w całości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podzielić na trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy
Amatorka kuchennadeserki z lodówki, delikatnie zdjąć folię aluminiową i podważając brzegi od wewnątrz foremki małym i ostro zakończonym nożykiem delikatnie wypchnąć piankowe ciasteczko na talerz Można deser przełożyć na dwa sposoby: albo pianką do góry albo budyniem do góry - wówczas można polać syropem malinowym ale w niewielkiej ilości, żeby deser nie był za słodki. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comznam szybszego i prostszego sposobu na zupę, gdy nie mam czasu, a trzeba coś zjeść "na już". Przyrządzam ją wieczorem dziecku, żeby miało na drugi dzień jak wróci ze szkoły. Zaspokoi głód do mojego powrotu do domu. Zdarza mi się też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKiedyś miałam problem z tym jak zrobić bitą śmietanę, żeby była naprawdę smaczna, niezważona, bez grudek i - jak dla mnie - nieprzesłodzona. Znalazłam sposób metodą prób i błędów. Ważne jest, żeby nie mieszać śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%. Dzisiaj zrobiłam z truskawkami:) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniego przykleił Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami sera Zwijamy całość w rulon Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy Układamy ruloniki w wieniec Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy wieniec ok. 45 minut Po upieczeniu wyciągamy wieniec z piecyka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejny przepis, który dostałam dawno temu od koleżanki. Paprykę przygotowaną w ten sposób można trzymać naprawdę bardzo długo. Składniki na zalewę: 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 4 łyżki cukru 2 łyżki soli ziele angielskie liście laurowe czosnek oliwa czerwona papryka (niestety nie mam w przepisie podanej ilości papryki - trzeba wziąć "na oko") Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com