łyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek szczypta cynamonu Sposób przygotowania:Masło kroimy w małą kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i miksujemy(...)Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i szybko (aby masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczamy go ręką. (Zamiast tradycyjnie formować z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (Zamrożone ciasto można przechowywać parę miesięcy). Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka
Pudełko rozmaitościdługim procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich i hinduskich kupców Tajowie przejęli sposoby wykorzystywania suszonych przypraw- kolendry, kminu (kuminu, kminu rzymskiego), gałki muszkatołowej, goździków czy kurkumy. Utalentowani kucharze na dworze króla pierwsi zaczęli eksperymentować z kulinarnymi nowinkami, z czasem ich sztuka rozpowszechniła się
ClauditteMissCookingPrzepyszny, aromatyczny bakłażan na chlebku pita to mój sposób na doskonały obiad. I to obiad, który nie tylko sprawdza się o tej porze roku, bo pozwala na chwilę zapomnieć o szybkim tempie życia, ale również powrócić wspomnieniami do wakacji. To właśnie podczas tegorocznych wakacji w Grecji pokochałam bakłażan i nie mogłam się doczekać aż zrobię coś z jego udziałem
rabarbarowobudyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę
Qchnia po prostususzonych śliwek z innych rejonów świata, kalifornijscy sadownicy pozwalają owocom dojrzewać na drzewach tak długo, aż ich twardość i naturalna zawartość cukru osiągną optymalne parametry, by następnie zerwać je sposobem mechanicznym. Owoce z pojedynczego drzewa zbiera się w ciągu niecałej minuty. Dzięki temu owoce nie leżą ani przez moment na ziemi. Dzięki kontroli wspomnianych parametrów, odbiorcy śliwek suszonych z Kalifornii
królestwo garówłyżki przyprawy korzennej do piernika Delecta 15 dag masła 1 szklanka ciemnego piwa porter Przełożenie: 1,5 szklanki powideł śliwkowych 30 dag marcepanu Polewa czekoladowa Posypka karmel-Decorada Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem
Wanilia i Kardamondobrze dokręcić. Krok 6: Zapasteryzowane weki odstawić na suchą ściereczkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia na noc. Słoiki nakryć grubym kocem, w ten sposób wolniej stygną i dokładniej się wekują. Przepis bierze udział w konkursie BRAUN z moim pomocnikiem kuchennym
Grunt to przepis!trochę mniej) 250 ml mleka 250 g mleka w proszku 150 g pokruszonych herbatników 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych 100 g rodzynek (u mnie żurawina) 1 łyżka kakao Sposób wykonania: 1. Mleko, margarynę i cukier zagotować razem. Odstawić do wystudzenia. Gdy już mleko będzie chłodne, dodać do niego pokruszone herbatniki, mleko w proszku i 1 pokruszony listek wafla. Dokładnie
Kuchnia domowa AniŚledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny. Nikt chyba jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia. Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może
Codzienna kuchnia niecodziennazakrzyknąć gromko „moja mama robi lepsze!” Chętnie poczytam w komentarzach jak przygotowuje się Wasze makówki :) Podane składniki wystarczyły mi do przygotowania 5 małych miseczek – w ten sposób łatwo można zabrać ze sobą porcję w odwiedziny, możecie jednak zrobić je także w dużej misce. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. 2-3 dni, jeśli zrobicie
Ciastkozercysoli 230 g masła 3/4 drobnego cukru do wypieków 1 jajko 1/2 szklanki melasy 2 łyżki miodu (W tym przepisie jedna szklanka odpowiada 230 ml, a nie 250 ml) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy
DefinicjaSmakusamo można postąpić z pierogami z kapustą i grzybami (przepis znajdziecie tutaj ) i innymi tego typu produktami. A Wy jak ułatwiacie sobie przygotowania do Świąt? Jakie macie sprawdzone sposoby
Słodkie okruszkiświęta. Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier Sposób przygotowania: 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników. Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki
Pan i Pani Smith w kuchniTradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz
Tradycyjna Kuchniamasy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku migdałowego • 1 jajko • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru lub innego cukru zastępczego • płatki migdałowe Sposób przygotowania 1. Z mleka odlać szklankę resztę mleka ugotować. Do ciepłego mleka dać połamaną czekoladę pokruszony marcepan kilka kropli olejku migdałowego i cukier.Gy się zagotuje i są jakieś
W królestwie smaków Beaty