przygotowania tego dania często używam kaszy zamiast ryżu i w tej wariacji to postne danie jest idealne. Często przygotowując gołąbki odkładam mniejsze liście i je mrożę, w ten sposób mam już je przygotowane znacznie wcześniej. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć w liście i ugotować. Z racji że liście mam mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPropozycja podania obiadu. Sposób wykonania : Gdy w ten sposób podamy obiad będzie on wyglądał estetycznie i efektownie.Nie wymaga to wielkiego wysiłku ani nie zajmuje dużo czasu,a wygląda atrakcyjnie . Ziemniaki nabieramy łyżką i formujemy dwa listki naprzeciw siebie.Następnie moczymy łyżkę w oleju lub smalcu i robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi
Przepisy i porady kulinarnejajek ( oddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy mamy już utartą masę wlewamy miód oraz śmietanę i mieszamy to wszystko razem. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy(...)spaliły by się podczas pieczenia.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 C.Po przestygnięciu wykrawamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Jest to bardzo prosty oraz tani sposób na pyszne ciasto a co najważniejsze zawsze się udaje. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarnekasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania : Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części(...)banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao,zagniatamy aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę. W ten sposób pokrojone plasterki układamy na jabłkach jeden obok drugiego w niedużych odstępach. Z podanych składników ubijamy pianę,białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną
Przepisy i porady kulinarnePrzepis na chrupiące skwarki. Składniki : 2 kg świeżej słoniny Sposób wykonania : Słoninę kroimy w kostkę wielkości około 1cm. Wsypujemy do garnka i stawiamy na mały ogień. Pod garnek możemy dać blaszkę aby się nam wolno topiła nasza słonina i się nie przypaliła. Topimy około2,5 godziny na małym ogniu mieszając co kilkanaście minut. Gdy nasze skwarki zarumienią się(...)już lekko z chłodzimy zlewamy je do czystych słoików lub innych pojemników np. plastikowych wiaderek i studzimy je aby całkiem wystygły. Następnie zakręcamy i wkładamy do lodówki. W ten sposób możemy je przechowywać przez kilka tygodni. Nasze skwarki są chrupiące,świeże i aromatyczne!! W sklepie możemy kupić gotowe,ale są one nieraz spalone,twarde i nieraz nie świeże. tak więc
Przepisy i porady kulinarneSposób podania naszego lina. Lin w warzywach. Składniki : 2 sprawione liny(...)pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi
Przepisy i porady kulinarneW grach MMO motywy kulinarne pojawiają się zazwyczaj w postaci specjalnych itemków do zdobycia lub skomponowania z dostępnych receptur. Nie inaczej jest w przypadku gry Final
Nerds KitchenKiedyś bałam się przyrządzania ryby i wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet
Sagneska - gotowanie i lifestyleKiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc
W kuchni wieczoremWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje(...)piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie.Składniki:300g zakwasu żytniego150g mąki razowej (żytniej lub pszennej)210g maki pszennej200ml wody10g soliok. 3 g drożdżymasłootręby do wysypania keksówki Sposób przygotowania:Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do całkowitego połączenia się. Pozostawić miskę przykrytą ściereczką na 45 min.Ponownie przemieszać zawartość mikserem i zostawić na kolejne
W kuchni wieczorem