5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:8/100)

Sękacz jabłkowo - bananowy. 168

kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części(...)banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao,zagniatamy aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę. W ten sposób pokrojone plasterki układamy na jabłkach jeden obok drugiego w niedużych odstępach. Z podanych składników ubijamy pianę,białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na chrupiące skwarki. 216

Przepis na chrupiące skwarki.   Składniki : 2 kg świeżej słoniny Sposób wykonania : Słoninę kroimy w kostkę wielkości około 1cm. Wsypujemy do garnka i stawiamy na mały ogień. Pod garnek możemy dać blaszkę aby się nam wolno topiła nasza słonina i się nie przypaliła. Topimy około2,5 godziny na małym ogniu mieszając co kilkanaście minut. Gdy nasze skwarki zarumienią się(...)już lekko z chłodzimy zlewamy je do czystych słoików lub innych pojemników np. plastikowych wiaderek i studzimy je aby całkiem wystygły. Następnie zakręcamy i wkładamy do lodówki. W ten sposób możemy je przechowywać przez kilka tygodni. Nasze skwarki są chrupiące,świeże i aromatyczne!! W sklepie możemy kupić gotowe,ale są one nieraz spalone,twarde i nieraz nie świeże. tak więc

Przepisy i porady kulinarne
Lin z warzywami. 197

Sposób podania naszego lina. Lin w warzywach. Składniki : 2 sprawione liny(...)pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi

Przepisy i porady kulinarne
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 219

W grach MMO motywy kulinarne pojawiają się zazwyczaj w postaci specjalnych itemków do zdobycia lub skomponowania z dostępnych receptur. Nie inaczej jest w przypadku gry Final

Nerds Kitchen
Łosoś pieczony w folii 350

Kiedyś bałam się przyrządzania ryby i wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Ascetyczny krem pieczarkowy 196

Kiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc

W kuchni wieczorem
Chleb żytnio pszenny 117

Wśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje(...)piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie.Składniki:300g zakwasu żytniego150g mąki razowej (żytniej lub pszennej)210g maki pszennej200ml wody10g soliok. 3 g drożdżymasłootręby do wysypania keksówki Sposób przygotowania:Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do całkowitego połączenia się. Pozostawić miskę przykrytą ściereczką na 45 min.Ponownie przemieszać zawartość mikserem i zostawić na kolejne

W kuchni wieczorem
Włoskie śniadanie 365

wlewamy na patelnię. Nie mieszamy, czekamy aż omlet zacznie się ścinać tak, by można było podnosić jego brzegi. Delikatnie podnosimy brzegi i pozwalamy, by jajka spływały na spód. Tym sposobem omlet ścina się, nie przypalając. Kiedy jest już prawie na tyle ścięty, by móc przewrócić go na drugą stronę, posypujemy serem. Przerzucamy na drugą stronę i czekamy, aż spód będzie

W kuchni wieczorem
Zwykły twarożek i niezwykła Dżenneta 202

się głównym celem wędrówek. Podziwiam i zazdroszczę tego co udało jej się stworzyć, mimo sceptycznych spojrzeń, kiedy zaczynała realizować swój pomysł. Miejsca pachnącego tatarską kuchnią, które stało się jej sposobem na życie. Domu, do którego nie tylko tłumnie przybywają turyści, ale który pokazał jej córkom, że nie muszą za wszelką cenę starać się być takie jak inni, by uzyskać uznanie

W kuchni wieczorem
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 234

masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać(...)pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki warzywaWydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyćPozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawićPo upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć

peanutbuttermonster