5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:9/100)

Kasza gryczana na sypko 189

jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę (KLIK) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :)Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu):1/2 szklanki kaszy1 szklanka wodysól do smakuSposób przygotowania:1. Wodę z odrobiną soli zagotowujemy.2. Na gotujący

Kuchnia domowa Ani
Kalafior w panierce 168

Prosty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.Składniki:1 kalafior2 jajkabułka tartasólolej do smażenia Sposób przygotowania:1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1052

Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z  przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów)farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej(...)szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Jagnięce kotleciki z kością 182

Kupiłam w Lidlu paczkę jagnięcych kotlecików - 4 malutkie sztuki. Zrobiłam je w sposób najprostszy z możliwych, czyli na grillowej patelni. Kotleciki wyszły bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie to fakt, że dużą część  stanowił tłuszcz, który niestety nie do końca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego

Stare Gary
Białe szparagi gotowane 209

garnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut. Kiedy szparagi się gotują szykujemy tartą bułkę. Są dwa sposoby. Pierwszy:  na patelni rozpuścić masło Sprawdzamy czy szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi(...)półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Przekładamy na talerze, polewamy masłem z tartą bułką. Przygotowanie tartej bułki :Są dwa sposoby. Pierwszy:  na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę, smażyć na małym ogniu aż bułka się zrumieni. Tak przygotowaną polewać szparagi. Metoda druga, moja ulubiona: w małym garnuszku topimy masło, na suchej patelni

Stare Gary
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 404

Pyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam(...)używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i  smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową  i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego

Stare Gary
Białe szparagi z masłem tymiankowo-cytrynowym 158

powodzeniem wykonana nawet poczatkujacy kucharz.Zapraszam do wyprobowania przepisu.Skladniki na dwie porcji:500 g bialych szparagow1 cytrynatymianek cytrynowygruba sol2 lyzki masla gheeWykonanie:Szparagi umyc,odlamac zdrewniale koncowki.Oblamywanie jest pewniejszym sposobem niz odcinanie  na pozbycie sie lykowatych koncowek.Szparag peka wtedy dokladnie w miejscu gdzie konczy sie lyko.Nastepnie obierac nozykiem do warzyw kierujac noz od glowki w dol szparaga.Szparagi mozemy przygotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona skórka pomarańczowa 173

UDANYCH WYPIEKÓW!W analogiczny sposób można przygotować skórke cytrynową.Istnieje również inny sposób przerobienia skórki pomarańczowej.Należy ją ususzyc ,nastepnie zemleć w młynku do kawy.Wsypać pyłek pomarańczowy do słoiczka i nasączyć spirytusem.Używać do kremów i deserów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 207

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwosci w doborze składników.Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 177

SMACZNEGO! UWAGI:piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany(...)opakowaniu: midałowe lub orzechowe.Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft 10/2014

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 207

Łosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 203

wyjęcie kości śródstopiawycięcie nadmiaru tłuszczu usunięcie tkanki łącznej i tłuszczu między dwoma głównymi płatami mięsaW sklepach jednak można kupić już gotowy udziec jagnięcy bez kości, przygotowany w podany powyżej sposób. Jedyną różnicą jest to, że węzły chłonne nie zawsze są usuwane. Nie powinno to nam w niczym przeszkadzać ale mają one żylastą teksturę i bardzo silny smak, który może(...)każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie do tego czosnku, rozmarynu, pieprzu, soli i oliwy z oliwek. Po pierwsze czosnek. Najprostszą metodą jest przecięcie ząbków czosnku na pół i natarcie nimi całej powierzchni udźca. Albo możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie

naRuszcie
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 451

cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)6 żółtek4 jajałyżka sody1 proszek do pieczenia1 łyżka kakao2 opakowania przyprawy do piernikamąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując(...)wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier: 2 białka30-40 dag cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku

RAROSSA
Domowe Czekoladki z Marcepanem 217

czekoladki" brzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą. Pojęcie "domowe" czekoladki z "domowym" marcepanem brzmi jeszcze dumniej co sprawia, że tym bardziej nie sposób im się oprzeć.Gorzka czekolada, której serce stanowi marcepan, a wierzch zdobią pokruszone migdały to połączenie niemal idealne i przede wszystkim reprezentujące świąteczne smaki - czekoladki znakomite na Boże Narodzenie. Domowe(...)wódki (w wersji dla dzieci - zastąpić wodą) 80 g cukru pudrukilka kropel aromatu migdałowego100 g gorzkiej czekoladyok. 50 g płatków migdałówponadto: silikonowa forma do czekoladekDomowe Czekoladki z Marcepanem - Sposób przygotowania:Migdały zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i osuszamy. Migdały chwilę podprażamy na suchej patelni do leciutkiego zarumienienia - studzimy, a następnie mielimy.Wszystkie składniki łączymy ze sobą

Słodka Strona
Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 367

Jest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu...  . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i skrzydeł z kurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy(...)porcje kurczaka,pół szklanki białego wytrawnego wina naszą mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną  i odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy  ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki oliwy

zielonacukinka