5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:18/100)

SURÓWKA COLESŁAW 212

łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina sok z 1/2 cytryny płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka) płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przygotowania: Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, dodać do kapusty, wymieszać. Z pozostałych składników utrzeć gładki, jednolity

Przepisy kulinarne babci Antoniny
BIGOS Z POMIDORAMI 181

łyżek płaskich  koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno

Przepisy kulinarne babci Antoniny
BARSZCZ ZABIELANY 200

Składniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować. Dodać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Dynia a'la makaron z krewetkami i papryką 142

głodna. Dynię upiekłam poprzedniego dnia wsadzając ją do pieca razem z ciastem a rano, przed wyjściem z domu, przełożyłam krewetki z zamrażarki do lodówki żeby sobie spokojnie odtajały. Tym sposobem po powrocie przygotowałam posiłek bardzo szybko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ceviche z dorsza 183

tego przyprawy, zioła. Jeśli ryba kupiona jest z wiadomego źródła, to spokojnie możecie ceviche zrobić. U mnie z dorsza. Przepyszna zagryzka :) Świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko.  Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny

Szczęśliwa kuchnia
Pierniczki z białym lukrem! 141

białą masę, za pomocą pędzelka bądź szprycy zdobimy pierniczki, odkładamy na kratkę aby lukier wyschnął, około 12 minut. Pierniczki przechowujemy w puszcze bądź słoju szklanym, można je w ten sposób przechowywać nawet do 3 tygodni. Potem wystarczy wyłożyć na miseczkę i szybko robią się miękkie. Najlepiej smakują z kawą o smaku karmelowym. Przepiękna zastawa, którą możecie oglądać na fotografii pochodzi

SMYKWKUCHNI
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 164

byłam przekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi śledziami. Te uwielbia Piotrek. Co innego śledzie marynowane, te uwielbiam ja i mogę je jeść na różne sposoby. Nasze przepisy na Wigilijne śledzie znajdziecie TUTAJ . Przeczytałam przepis, w składnikach znalazłam miód, ocet winny, skórkę pomarańczową, rodzynki i zero przypraw, okazało się, że dobierać przyprawy mam sama. Czym doprawiłam tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z jajkiem serkiem ziołowym 209

Może to nie wyszukane danie , ale za to bardzo smaczne , kiedy czasem zostanie mi makaron np z rosołu czy pomidorowej , wykorzystuje go własnie w ten sposób nigdy nie wyrzucam , smakuje mi jak zarówno mojej rodzince , zapraszam do wypróbowania . Składniki  makaron ugotowany  4 jajka  1 serek topiony ziołowy  1 ząbek czosnku  pieprz czarny  sól

Mój Smak
Lekka sałatka z makaronem i kurczakiem 144

żurawiny Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sos miodowy: 100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Sól do smaku Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odsączamy

Bajeczna Kuchnia
Cebularze 182

cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki suchego maku Sól, pierz Olej do smażenia Dodatkowo: 1 jajko Mąka do podsypania Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę

Bajeczna Kuchnia
Świąteczna kawa waniliowo- czekoladowa z konfiturą malinową 173

Wszystko nawiązuje do świąt. Nawet codzienna kawa, którą pije przygotowywana jest w odświętny sposób. Z polewą czekoladową, konfiturą malinową, z dodatkiem laski wanilii i ciasteczek piernikowych. Z miodem pszczelim, z przyprawą korzenną do smaku i odrobinką, dosłownie, tahini do smaku. Przepyszna, z pewnością tylko od święta, kawa idealna. Za sprawą zbożowej kawy Inka  napój jest pełen zdrowia, za sprawą

Mango Papaja
Szybki piernik borówkowy 188

domu Dziś zapraszam Was na szybki piernik borówkowy . Do jego przygotowania użyłam fantastycznej konfitury z borówek – serdecznie polecam Wam ten produkt. Piernik jest mięciutki, aromatyczny i aż nie sposób nie sięgnąć po kolejny kawałek Następnym razem na pewno upiekę go z podwójnej porcji. Polecam Wam serdecznie mój szybki piernik borówkowy zarówno na zbliżające się Święta, jak i do codziennej

Słodkie okruszki
Hete bliksem 187

ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się od jej niemieckiej wersji, charakterystycznej zresztą raczej dla południa niż północy Niemiec. Będzie bowiem tym bardziej różna od trudnej

Kulinarna Pokusa
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55857

przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania  TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Bigos wegetariański 140

łyżki sosu sojowego, - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy. Sposób przygotowania 1. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. 2. Śliwki moczymy w wodzie przez kilka godzin. 3. Kapustę możemy lekko przepłukać i kroimy na drobniejsze kawałki. 4. Drobno pokrojoną

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania