5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:26/100)

Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 170

spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest

Słodkie okruszki
szczupak faszerowany drobną rybką 226

łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż

Miód i pieprz
Seromak - sernik z makiem 183

przekładam na nią mak i zostawiam pod jakimś ciężarkiem na noc. Następnie odciśnięty mak mielimy trzechkrotnie w maszynce do mielenia z najmniejszym sitkiem, lub mielimy blenderem. Zawsze robię drugim sposobem, bo jest mniej pracochłonny. Jeżeli mamy kupiony mak wcześniej zmielony, to należy go jedynie zaleć wrzątkiem na kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy mak będzie zmielony, w rondelku

Kuchnia Łukasza
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami 212

dobrze, z drugiej jednak nie. W poniedziałek, czeka mnie bardzo ważne zaliczenie z kinezyterapii i muszę zdać je najlepiej jak potrafię. Nie pozostaje mi nic innego, tylko wynaleźć jakiś sposób i pójść na kompromis z moim organizmem :) Cała moja rodzinka, a w tym ja, uwielbia moje deserki w słoiczkach i zawsze czeka na kolejną moją propozycję. W związku

Be Fit Be Strong
Grzesiek 20938

wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach. A tak na marginesie, jak już jesteśmy przy masie budyniowej to zdradzę Wam niezawodny sposób jak uratować zważoną masę budyniową : należy ją przełożyć do metalowej miski, a tą położyć na gazie na garnku z gorącą wodą (jeszcze nie gotującą się), tak, żeby nie dotykała

Kto ugości moich gości?
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 202

spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób nie straciły na walorach smakowych. WAŻNA SPRAWA - KURKUMĘ ZAWSZE ŁĄCZYMY Z PIEPRZEM. Dlaczego? Otóż dlatego, że piperyna zawarta w czarnym pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy z kurkumy aż 2000 razy! Sama

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 204

smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. Gdy ziemniak jest już miękki, odcedzamy wodę i stawiamy na chwilę garnek na ogniu na chwilę - w ten sposób usuniemy wodę która jeszcze została, pamiętajcie żeby mieszać. Blendujemy z masłem, doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałki. Dudimy przez chwilę

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik dyniowy 190

kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego tym razem upiekłam sernik i wybrałam dynie hokkaido dla pięknej barwy sernika. Ciekawa jestem co Dziewczyny upieką z dynią, może potem skorzystam z przepisów? Ten sernik polecam gorąco, puszysty, wilgotny

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 117

cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy z odrobiną mąki i mieszamy, aby rozpuścić drożdże. Odstawiamy

Kolorowy Przepisownik
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 181

sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania płaszczyzn bez ich wcześniejszego konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie (niżej,przewijajcie ). Lukier sztywny, zaraz po przygotowaniu, bez dodatku koloru, można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 7 dni. Jeśli nie zużyjecie go od razu, miskę

Karo in the Kitchen
Faszerowane Jabłka 138

świeżego imbiru łyżka masła  litr lekko posolonego wrzątku Na początek jabłka, trzeba je dobrze przygotować odetnijcie górę, mniej więcej 2 cm grubości. Ze środka wydrążcie jabłko w taki sposób żeby znacznie nie uszkodzić ścianek jabłka, zostawcie je około 0,5 cm albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś

Kuba Gotuje
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 171

przepisie, który znajdziecie  TUTAJ  dodano rodzynki i cukier. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Pominęłam więc rodzynki i cukier, a mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą. Takim sposobem uczyniłam je także bezglutenowymi. ^^ Cóż... nie wyrosły mi specjalnie, bo chyba zbyt mocno je rozwałkowałam. Za to z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie - pyszne! Doskonale smakują zarówno

Kuchnia Ellie
gruszki w gorzkiej czekoladzie 107

gruszki z gorzką czekoladą składniki    dla trzech osób 3 gruszki laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) 4 łyżki cukru tabliczka gorzkiej czekolady 2 goździki ( jeżeli ktoś lubi) sposób wykonania W rondlu zagotowujemy wodę z laską wanilii oraz goździkami, gotujemy przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu a następnie dosypujemy cukier. Gruszki obieramy ze skórki zostawiając ogonek i wkładany

Miód i pieprz
Półfrancuskie ciasteczka 119

czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu.  Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól do smaku cukier

Tradycyjna Kuchnia
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 306

składzie proszku do pieczenia ani sody. Ciasteczka powinny być płaskie, bez bąbli i wybrzuszeń. Powinny mieć ostre krawędzie – mają zachować kształt dokładnie taki, w jakim wyszły z foremki. Jedyny sposób na spulchnienie mąki to jej przesianie.   MASŁO I CUKIER Starajcie się zawsze wymieszać masło z cukrem tak, by było dokładnie i szybko wymieszane i utarte. Jeśli nie chcecie tego

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania