100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto
Kolorowy Przepisownikpotrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichanajlepsze -moją miłość. Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać go w inny sposób,tak więc w tym będzie to piernik przekładany budyniem. Budyń jest dyniowy a dynia doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw piernikowych. ciasto: 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej
Kolorowa kuchnia Elkiczubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego
Cooking Monsterbulionu 0,5 l wody garść fasolki szparagowej 2 garście brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kilka różyczek kalafiora 1/2 szkl. śmietany Koperek do podania Sposób przygotowania Wodę zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy obraną i pokrojoną na połówki fasolkę szparagową. Po 5-10 min, dodajemy brukselkę. Jeśli była duża, kroimy
Mieszam w Garnkukolanach szczoteczką do zębów fugi między kaflami w kuchni. Kupiłam nawet jej książkę, którą czytałam jak dobrą lekturę do poduszki :). We jednym z odcinków Anthea pokazywała w jaki sposób przygotować jajka w koszulkach. Oczywiście od razu, choć była pora obiadowa, poleciałam do kuchni wypróbować śniadaniowe jajka. Nigdy wcześniej nie robiłam jajek w koszulkach. Owszem słyszałam o nich, ale oczyma wyobraźni
Posadzone i zjedzonedowolnego makaronu 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka 2 pomidory 1 cytryna natka pietruszki oliwa do smażenia 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso ok. 2 minut. Dorzuć pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pomidory
Pink Envelopechcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki mąki 1 żółtko 5 białek 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany szczypta soli cynamon 200g śliwek
Jacob Tastesgotuje się w ten sposób...mam dwa produkty (makaron soba i schab) i robimy totalnego freestyla. W zasadzie to najważniejsze później są przyprawy i wcale nie chodzi o to, że im więcej, tym lepiej. Tak zabija się smak składników głównych, a nie o to tutaj chodzi. Raczej o balans, o nasz smak. Solimy prawie tyle co nic, dlatego piszemy...DOPRAWIAMY
R'n'G Kitchennastępną kulkę. Ozdoby , których użyłam do trufli pochodzą ze sklepu internetowego dla cukierników i osób, które kochają cukiernictwo. Przepis zaczerpnięty z książki "Cukiernia Lidla". Zmodyfikowałam ilość składników i sposób podania. W oryginale trufle podane są na patyku. Ja serwowałam je w mini kokilkach ,udekorowane, tak aby, każda mini sztuka była dla kogoś wyjątkowa. Tak na prawdę to przepis jest genialnie
Z Kuchni Do KuchniStragany uginają się od pęczków botwinki o hipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) , pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi
Smakowity Blog Kulinarnyciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę cukru o jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza. Zjadłam go z ogromną przyjemnością z chrupiącym chlebkiem, polecam! Scroll down for recipe in English Szybki
karmelowyPolecam koktajl owocowy, który u mnie sprawdza się w roli drugiego śniadania. Składniki: Na ok 300ml: 2 jabłka 200ml wody 1 banan 1 garść świeżego szpinaku garść borówek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do misy blendera wlewamy 3/4 szklanki ugotowanego kompotu, dodajemy jabłka, szpinak, pokrojony na kawałki banan oraz borówki. Miksujemy wszystko
Kuchnia w czekoladziepieczenia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej
W mojej kuchnitego najlepszym przykładem. Wystarczy wrzucić do naczynia wybrane składniki, wymieszać z preferowanym sosem i zapiec chwilę w piekarniku. Posiłek niemalże sam się robi :) Na dodatek propaguje się w ten sposób ekonomiczne podejście do zmywania, bo przygotowanie obiadu wymaga niewielu naczyń. Pan Mąż dosadnie podsumował piątkową ideę obiadową: "Znaczy taki szybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :) Składniki
Grunt to przepis!