brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 3 jajka 50 g świeżego szpinaku 3 łyżki majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 min. Jajka gotuję, obieram, kroję w kostkę. Paprykę zieloną myję i kroję w kostkę. Czerwoną
Gotowanie Patkiwodzie 1 - 2 łyżki suchej kaszy manny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 puszka zielonego groszku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać. 2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie
Kuchnia domowa Anisosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę , pokrój na grube plasterki, dodaj
Przepisy i porady kulinarneJesień zbliża się wielkimi krokami, co szczególnie obserwuję rano zmierzając rowerem do pracy. Chociaż jestem osobą ciepłolubną, to lubię na swój sposób te zimniejsze pory roku, które stwarzają okazje do spędzania wieczorów domu pod kocem i z kubkiem herbaty imbirowej dłoni przy dobrym filmie. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że jesień obfituje w piękne, kolorowe warzywa, które powinny gościć
VegUlkaenergii, tak niezbędnej o poranku. składniki na jedną porcję 2 jajka 30 ml mleka 50 g szpinaku( u mnie mrożonego) garść oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz sposób przygotowania Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, rozdrobniony szpinak, sól, oraz pieprz, mieszamy widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. Jajka smażymy
Miód i pieprzwczoraj mój komputer postanowił przestać ze mną współpracować. Na ekranie pokazuje mi się komunikat "błąd krytyczny, menu Start i Cortana nie działają", przez co nic nie mogę odpalić w sposób normalny. W tym momencie korzystam z komputera mojego faceta, podczas gdy trwa skanowanie mojego. Miejmy nadzieję, że filmiki na YouTube i fora pomogą mi w rozwiązaniu problemu i nie będę
Be Fit Be Strongrównych kawałków, około 110 g każdy. Blat lub stolnicę lekko natłuścić olejem. Z każdego kawałka uformować około 20 cm wałeczek , rolując go po blacie. Odłożyć na bok. W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ciasta. Następnie zrolować każdy z wałeczków na długość 40 - 50 cm, najlepiej tak by środek pozostał nieco grubszy a boki cienkie. Formować precle jak na zdjęciach
maniapieczenianiestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających tendencje do "rozlatywania się" . Ja filtruję nalewki korzystając z filtrów do kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr na słoiku (butelce), ponieważ cukier z nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około
Walijskie PichcenieDzisiaj miało być coś innego ale nie wyszło i wylądowało w koszu, więc podam Wam ekspresowy przepis na szybki obiad. Pamiętacie SOCZYSTE STEKI SOJOWE? W ten sam sposób możemy przygotować pyszny gulasz. Na etapie pomiędzy wstępnym zmiękczaniem a przyprawianiem po prostu ściągamy kotlety na chwilę z patelni, kroimy szybko na paski, wrzucamy spowrotem na patelnię i dalej już postępujemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkażdego słoika • marchew kilka plastrów • gorczyca 1 łyżeczkę • czosnek 1 duży ząbek • ziele angielskie 2 ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób przygotowania 1. • Do słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki marynaty wymieszać zagotować Gorącą marynatą zalać ogórki w słoikach zaraz
W królestwie smaków Beatykolejny pomysł na dodatek do każdego dania głównego, doskonały zamiennik dla poczciwych, tradycyjnych ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree
karmelowyrada: szpinak musi być liściasty, a nie rozdrobniony. Nie chcemy papki, która kojarzy się nam z koszmarem przedszkolnych obiadów. Ja mam sprawdzony szpinak firmy Hortex i ugotowany w ten sposób jest pyszny. Tak przygotowana masa szpinakowa może nam posłużyć do wielu innych przepisów, które nie omieszkam w przyszłości zamieścić. Kroimy boczek w kosteczkę. Wrzucamy go następnie na patelnię i smażymy
Pyza i Surówkaprzez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód i delikatnie wydrążamy go za pomocą łyżki tak, by ciasto zostawić po bokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki
Be Fit Be Strongprzecier pomidorowy Pachnący ziołami i czosnkiem Składniki • 5 kg pomidorów • 1 opakowanie bazylii można dać świeżą (dodałam świeżej pęczek ) • 2 duże główki czosnku • sól • pieprz • kilka gałązek tymianku Sposób przygotowania 1. • Pomidory sparzyć obrać z skórki wykroić gniazda • Wycisnąć sok i pestki( nie wyrzucać soku zapraszam do drugiego przepisu ) • Wyciśnięte pomidory przełożyć do garnka dodać gałązki
W królestwie smaków Beatypicia Ulubiony sok mojego męża Składniki • Sok wyciśnięty z pomidorów z gniazdami nasiennymi ok 5 l • 1 główka czosnku • 2 łyżki bazylii • sól • pieprz •1- 2 papryczki chili Sposób przygotowania 1. • sok przelewam przez sito aby oddzielić pestki • Czysty sok przelewam do garnka zagotuję • Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek bazylię i posiekaną papryczkę chili • Parzę
W królestwie smaków Beaty