Jajka poche z sosem chrzanowym

Jajka poche z sosem chrzanowym

Jajka poche z sosem chrzanowym

Przepis na : śniadanie

Jajko w koszulce, nazywane również jajkiem poszetowym, pochodzi z Francji - stamtąd też wzięła się jego nazwa, słówko poche oznacza "kieszeń". Gotuje się je w taki sposób, aby ścięte białko otulało płynne żółtko, który wypływa po przecięciu jajka. Jajko w koszulce wydaje się najbardziej wymagającą wersją przygotowania tego produktu, jednak wbrew pozorom nie musi być wcale takie trudne. Istotny w przygotowaniu tego jajka jest ocet, ponieważ dzięki niemu białko ścina się szybciej. Jajka poche z sosem chrzanowym -... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.