Jajka poche z sosem chrzanowym

Jajka poche z sosem chrzanowym

Jajka poche z sosem chrzanowym

Przepis na : śniadanie

Jajko w koszulce, nazywane również jajkiem poszetowym, pochodzi z Francji - stamtąd też wzięła się jego nazwa, słówko poche oznacza "kieszeń". Gotuje się je w taki sposób, aby ścięte białko otulało płynne żółtko, który wypływa po przecięciu jajka. Jajko w koszulce wydaje się najbardziej wymagającą wersją przygotowania tego produktu, jednak wbrew pozorom nie musi być wcale takie trudne. Istotny w przygotowaniu tego jajka jest ocet, ponieważ dzięki niemu białko ścina się szybciej. Jajka poche z sosem chrzanowym -... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.