W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to wielki bałagan. Wegetariańskie danie kuchni tunezyjskiej którego tradycyjna receptura to w zasadzie jajka gotowane w pikantnym gulaszu z pomidorów i pieprzu z dodatkiem cebuli i czosnku. Wydaje mi się, że szakszuka zyskała popularność dzięki swojej prostocie i podstawowym składnikom które zawsze znajdują się w naszej kuchni. Uwielbiam jajka na śniadanie zwłaszcza w takiej postaci, ale możesz dodać ulubioną sałatkę lub pieczywo i masz pyszny, pełnowartościowy obiad w kilka minut. Art... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...