Krem Katalonia Krem Katalonia jest uważany za jeden z najstarszych deserów na świecie, a jego początki sięgają Cesarstwa Rzymskiego. Od tamtej pory, jego skład praktycznie się nie zmienił. A przepis na krem, pojawia się w średniowiecznych książkach kucharskich z XVI wieku. Chociaż mój Krem Katalonia, ciut się różni od oryginału, ponieważ brak palnika spowodował, że nie mogłem i nie miałem czym przypalić cukru na powierzchni kremu. Więc jeśli oczywiście posiadasz palnik cukierniczy, posyp górę kremu cukrem i z...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...