Przepis na : śniadanie
Tradycyjny turecki menemen to jajka sadzone w warzywnej pierzynce z papryki, bakłażana i pomidorów. Jest to bardzo popularne na Bliskim Wschodzie danie śniadaniowe. W okresie jesiennym polecam polska wariację z leśnymi grzybami. Jest fantastyczna! Składniki: 2 łyżki oliwy średnia biała cebula 2 ząbki czosnku ostra papryczka chili około 300g leśnych grzybów 2 średnie pomidory 2 jajka oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól ½ pęczka i pietruszki Sposób przygotowania: Cebule siekamy w piórka, czosnek i... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...