Makaron z sosem serowym z Gorgonzolą to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie do zrobienia którego wystarczy tylko pięć składników. Aksamitny sos z charakterystycznym, ostrym smakiem i aromatycznym zapachem. Sól i pieprz właściwie są w tym daniu niepotrzebne, ponieważ cały smak pochodzi od nadaje ser. Ser Gorgonzola pochodzi z Włoch i jest tam wyrabiany od IX w. Wyróżnia się dwa rodzaje: Dolce i Piccante. Dolce ma kremową konsystencję i w smaku jest dość delikatny i słodkawy z wyraźnymi nutami pleśniowymi. P... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...