CHLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000

CHLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000

CHLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000

C HLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000 Fiński chleb żytni hapanleipä (kwaśny chleb) to ciemny, kwaśny chleb. Różni się od innych skandynawskich pieczyw, ponieważ do przygotowania używa się grubej mąki żytniej typ 2000, podczas gdy inne często używają mieszanki kilku mąk w tym pszennej. Kształtem również odbiega od tradycyjnych wypieków np. Reikäleipä (dziurawy chleb) jest wytwarzany jako płaski placek z dziurą po środku, a nie typowy bochenek lub z blaszki. Skąd ta dziura? Ten fiński chleb żytni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu lysygotuje.pl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.