Draczena czyli jajka po rosyjsku , przepis z broszury 100 potraw z jaj wydawnictwa Bluszcz z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Draczena to rodzaj omletu wywodzący się z Kresów Wschodnich, z terenów obecnej Białorusi. Masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka, sól, mąkę, mleko i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Naczynie do zapiekania rozgrzać, rozpuścić na nim łyżkę masła. Do gorącego naczynia wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 s... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...