Przełom maja i czerwca to czas, gdy w mojej kuchni królują wypieki i desery z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar to pierwsz e wiosenne warzywo. Kiedyś rósł w każdym ogrodzie. Pamiętam z dzieciństwa jak wielkim rarytasem były łodygi rabarbaru, spożywane na surowo, z odrobiną cukru. Naukowcy odkryli, że rabarbar zawiera naturalne związki chemiczne – polifenole, które pomagają zwalczać komórki rakowe. Rabarbar to chyba jedyne warzywo, które nabiera właściwości zdrowotnych po obróbce termicznej. Rabarbar jest niskokalory... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...