Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni na chleb

Od kilku tygodni zbieram się do napisania tego przepisu ale zawsze jest coś pilniejszego. Zakwas żytni przygotowuję już od dawna. Niektórym, może wydawać się, że proces jego powstawania jest skomplikowany- nic mylnego. Potrzebujemy jedynie dwóch składników, zero przeciągów i dużo cierpliwości. Zaczynamy? Składniki 1/2 szkl mąki żytniej typ 2000 + 7 czubatych łyżek 1/2 szkl ciepłej, przegotowanej wody + 7 łyżek 1. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy 5 dni oraz duży, wyparzony słoik. Powinien mieć konsystencję... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.