Od kilku tygodni zbieram się do napisania tego przepisu ale zawsze jest coś pilniejszego. Zakwas żytni przygotowuję już od dawna. Niektórym, może wydawać się, że proces jego powstawania jest skomplikowany- nic mylnego. Potrzebujemy jedynie dwóch składników, zero przeciągów i dużo cierpliwości. Zaczynamy? Składniki 1/2 szkl mąki żytniej typ 2000 + 7 czubatych łyżek 1/2 szkl ciepłej, przegotowanej wody + 7 łyżek 1. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy 5 dni oraz duży, wyparzony słoik. Powinien mieć konsystencję... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.
Czytaj dalej...