Tosty croque madame

Tosty croque madame

Tosty croque madame

Przepis na : śniadanie

Czy znacie jedna z najsłynniejszych francuskich kanapkę? To croque monsieur czyli “męski tost” i croque madame czyli”damski tost”. Pierwsza była wersja męska wymyślona w 1910 roku w paryskiej kawiarni przy bulwarze Kapucynów. Później pojawiła się wersja damska różniąca obie kanapki dodatkowym jajkiem na wierzchu. I o dziwo nie tylko kobiety ją zamawiają, bo mężczyźni także i to w zdecydowanej większości. Pyszny, chrupiący tost nadziany serem i szynką, a na wierzchu jajeczko, u nas wersji zdecydowanie płynn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.