zupa - 39012 przepisów (strona:1338/2601)

Zapiekanka z kaszy jaglanej - wersja słodka 160

 Musze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć

Humanistka w kuchni
FLACZKI Z KANI LUB BOCZNIAKA 130

Grzyby świetnie nadają się na udawanie zupy z flaczków.Jest to danie na wskroś dietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków  30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna jałowca(...)Dodac listek laurowy,ziele angielskie i jałowiec.W łożyc starego warzywa,zagotować.Chwilę pogotowac,dodac u.myte i pokrojone w paski grzyby.Zagotować.Pogotowac jeszcze z 15 minut i przyprawić.Zupa musi być pikantna,ale nie przesadzamy z imbirem.Mieszamy , wlać do zrobioną mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody ,pogotowac jeszcze minutę i gotowe.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pomidorów czas. 141

Dodatkowo po raz pierwszy w życiu zrobiłam przecier, taki najprostszy, bez dodatków. Można pić jak sok, bo nie jest zbyt gęsty. Niestety, nie napiszę z których pomidorów przecier do zupy jest najlepszy, które się do tego najlepiej nadają... pewnie z malinówek :) Nie znam się na tym, ale może w przyszłym roku się poduczę. Ja robiłam z różnych, czyli z tych(...)sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny.  Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny

bistro mama
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 150

Czasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barszcz ukraiński jarski 91

sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty. Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek i posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Paprykarz z kurczaka 168

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 148

Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać.  Tych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 151

Narewki, do Bojarskiego Gościńca położonego na zakolu rzeki Narewka. Tam zjedliśmy kolację przygotowaną przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino(...)karcie znajdziemy dziczyznę, bliny, babkę ziemniaczaną podane w nowoczesnej formie. My mieliśmy przyjemność degustować: carpaccio z żubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione w nowoczesnej formie, brawo

królestwo garów
Jak zrobić grzanki? 388

mówiliście nam, że lubicie proste przepisy. Takie, do których nie potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego. Grzanki. Idealne np. do różnych zup-kremów. A przy okazji można zrobić recykling starego chleba, zamiast go wyrzucać. Ale najpierw pewna historia... Długa, ale zdecydowanie warto przeczytać. "Zima idzie, a ja w starych adidasach już miałem(...)mieszamy żeby chleb w całości pokrył się oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy i mamy gotowe grzanki do zupy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Papryka marynowana z miodem 137

I powracamy do przetworów. Tym razem marynowana papryka z miodem. Jadłam paprykę w różnych zalewach, ale zdecydowanie ta z dodatkiem miodu smakuje mi najbardziej. Tej samej

kuchnia doski
Ryba pieczona z warzywami 165

Ostatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety

kuchnia doski
Buraczki z papryką do słoików 520

Jak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do

kuchnia doski
Sałatka z ogórków i papryki do słoików 225

Przetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg

kuchnia doski
gazpacho vel chłodnik pomidorowy 108

kostkę. (Troszkę pokrojonych pomidorów możemy zostawić i dodać do zmiksowanego gazpacho) Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy czosnek z solą i oliwą. Wszystko miksujemy na gładką zupę. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Możemy podać z grzankami lub pokrojoną w kostkę fetą i udekorować listkami bazylii. Opcjonalnie do gazpacho możemy dodać kromki chleba porwane na kawałeczki

Domowy Smak Jedzenia
Wygraj "Sekrety księżniczki" i.... czytaj z Wielbłądami 113

Wygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania