zupa - 39012 przepisów (strona:1342/2601)

Proste lody truskawkowo-bananowe z bazylią 146

To wyjątkowo proste lody i co najważniejsze można je od razu jeść. ;-) Składniki: truskawki  zamrożone w plastrki banany zamrożone w plasterki trochę mleka roslinnego odrobina

Humanistka w kuchni
CHIŃSKA ZUPA ZE SZPINAKIEM I CYNAMONEM 125

mrożonego kawałek korzenia imbiru startego 2 papryczki chili kawałki kolorowych papryk 6 szkl.wywaru z warzyw 2 kostki bulionu słodko-kwaśnego 1 duża laska cynamonu mąka  kukurydziana do zagęszczenia zupy ok.2 łyżek sól i pieprz do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Podgrzewamy w garnku wywar z warzyw.Dodajemy kostki bulionu słodko-kwaśnego lub sosu.Dodajemy szpinak(świeży posiekać drobno).Zagotowujemy.Dodajemy pokrojone w paski papryki,starty korzeń(...)imbiru,laskę cynamonu chwilę gotujemy ok 5 min. dodajemy rozrobioną mąkę kukurydzianą i gotujemy na średnim gazie tak długo aż zupa zgęstnieje.Dodajemy jak potrzeba sól ,pieprz.Podajemy bardzo gorącą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chłodnik litewski 139

Chłodnik litewski to surowa, podawana na zimno zupa przygotowana z lekko podgotowanej botwinki - klasycznie na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa

Milion Smaków
Kotlety schabowe z ananasem i serem 197

Pierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama

kuchnia doski
Krokiety z mięsem i fasolką szparagową 125

Próbowaliście takiej wersji krokietów? To trochę lżejsza, letnia odmiana tego tradycyjnego dania. Jeżeli macie mięso z zupy z poprzedniego dnia, fasolkę szparagową i natkę z pietruszki to spróbujcie zrobić te pyszne naleśniczki, nie pożałujecie. Składniki: 12 naleśników ( na blogu znajdziecie też przepis na idealne naleśniki) 250g mięsa drobiowego (może być ugotowane mięso z zupy) 100g fasolki szparagowej pół pęczka natki

Cukiernia Pychotki
Przecier ogórkowy 226

doskonały i szybki sposób na zupę ogórkową zimą. Taki przecier najlepiej jest przygotować w niewielkich słoiczkach. Otwieramy, dodajemy do zupy i gotowe. Składniki 1 kg ogórków ok. 2 łyżeczki soli 1-2 ząbki czosnku gorczyca 1. Umyte ogórki ścieramy na tarce … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Co Lila jadła w środę? 15 166

Śniadanie było baaardzo syte, ale szczerze mówiąc to ja załapałam się tylko na jednego placka. Na drugie śniadanie zrobiłam sok z buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki.  Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce. Ja zrobiłam

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
ZUPA OGÓRKOWA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 115

Moja ulubiona zupa z dzieciństwa , którą gotował mój tata .Pełna była mięsa i warzyw ,  pycha... 35 dag.żeberek 5 dag.boczku wędzonego 4-5 ogórków kiszonych 1 Pietruszka starta kawałek selera starty 1 duża Marchewka kostka 4 ziemniaki ok. 100 ml.śmietany 2 łyżki masła cukier do smaku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela jalowca liście(...)włożyć pokrojone i obrane ziemniaki.Gdy będą miękkie dodać podduszone ogórki.G gotować jeszcze z 10 minut.Teraz wlać śmietanę , doprawić do smaku i wymieszać.Zdjać z ognia.Koperek posiekać i posypać zupę.Podajemy z kawałkiem żeberka.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA SZCZAWIOWA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 117

Troszkę może się spóźniłam z wpisem , ale zabrakło mi czasu wcześniej.Dziś podam Wam przepis na moją najsmaczniejszą zupę Jest lekka ,dietetyczna , ale wszystkie smaki z dzieciństwa się w niej znalazły.Jedynie ją odchudziłam , inaczej podałam jajka i ziemniaki.Jednak to co w sobie posiada, smak, kolor i miłość jest w niej zawarte.Polecam.       miseczka przebranych , pozbawionych łodyżek szczawiu(...)dusimy , cały czas mieszając, przez 5 minut.Zasmazony szczaw dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem przez 5 minut.,łączymy z rosołem i zagotowujemy raz jeszcze.Po zdjęciu z ognia dodajemy do zupy spienioną śmietankę lub mleko.R ozlewamy do talerzy i posypujemy startym jajkiem i od razu bardzo gorącą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Potrawka z kurczaka 140

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka

kuchnia doski
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami 153

O tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że  sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 135

grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu w domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy. W moim rodzinnym domu babcia z mamą(...)bardzo często robiły domowy makaron. Jedliśmy go do różnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie

Zasmakuj Kuchni
Muffiny z czerwoną porzeczką 124

Porzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na

kuchnia doski
Zupa fasolowa 318

Przepis na dzisiaj to naturalnie zdrowa zupa fasolowa Sycąca i bogata w wartości odżywcze. To kolorowa zupa, która gościła na naszych talerzach przez 4 dni i co pewne, wkrótce zagości ponownie. 1,5 godziny 5 l składniki: 500 g białej fasoli 150 g wędzonego boczku 6 małych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 średnia pietruszka kawałek selera sól pieprz

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania