zupa - 39012 przepisów (strona:1313/2601)

Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 127

często bawią się studenci, ale bardzo miło, szybko i profesjonalnie.   Co ugotowała Samar dla Sphinxa?   W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh(...)Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre? Zaczęłam od zupy, całkiem dobrej i podawanej z cytrynką. Porcja jest dość mała, ale soczewica jest sycąca a sok z cytryny dobrze jej robi. Najbardziej smakował mi chlebek manouche, bo uwielbiam zatar. Chlebek ten je się złożony na pół i wypełniony

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 132

przecież bardzo dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem   albo upiec. Można dodać do zupy lub   spożywać na surowo,   w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię(...)cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki       a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy twardy środek (i zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj

Moja Mama Gotuje
Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków i z jarmużem 193

Uwielbiam wszystko co kwaśne. Moja mama musiała chyba ze mną w ciąży pić same zakwasy. Ha ha ha, muszę się jej koniecznie spytać. Oczywiście zupa ta jest potrawą kuchni kujawskiej z moją lekką modyfikacją (dodałam jarmuż).   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Klopsiki: wyrabiamy mięso z jajkiem, majerankiem, kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Toczymy małe kuleczki. Obtaczamy lekko w mące i kładziemy na posypanej mące. Gdy warzywa są miękkie, wkładamy do zupy. Gotujemy 3 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia. Dodajemy poszarpany na drobno jarmuż. Dolewamy kwas z ogórków. Gotujemy 5 minut. Na sam koniec dodajemy kremówkę i gotujemy kolejne 2 minuty

Bon Appetit Małgorzaty
Risotto z dynią piżmową 171

szklanek bulionu. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman . Pozostałą połowę dyni piżmowej możesz wykorzystać do przygotowania Tajskiej zupy krem z dyni piżmowej. Tajska zupa krem z dyni piżmowej

Gospodyni Miejska
Kulki Kofta z białej kapusty 148

Kulki Kofta z białej kapusty. na zakończenie karnawału... Karnawał powoli mija, na blogach jest mnóstwo przepisów na pączki, oponki, faworki, lany chrust i nie chciałam się

dolcevitainmykitchen
Efektywna dieta na lato 148

pory smażone warto zastąpić gotowanymi oraz pieczonymi. Delikatne drobiowe mięso z dodatkiem warzyw czy pieczona ryba latem smakuje zupełnie inaczej, także z grilla. Polecane są również letnie zupy które są bardzo wartościowe, takie jak choćby chłodnik . Zawierają mnóstwo świeżych warzyw które odżywiają. Zupy te świetnie sprawdzą się w naszej diecie na lato . Ruch to zdrowie Jednak nie sama dieta jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 141

Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory

kuchnia doski
Zupa cebulowa z grzanką 144

Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna Przygotowanie(...)gotujemy jeszcze przez 20min. 5. Bułkę przecinamy w 1/3 wysokości. Wydrążyć środek i posypać spód startym serem. Górną część posmarować masłem i również serem. Zapiekamy przez 5 min. 6. Zupę przelać do 'miseczki' z bułki, wierzch posypać serem i rozmarynem. Podawać z grzanką. Smacznego! CEBULA Warzywo o niskiej kaloryczności i rewelacyjnych walorach zdrowotnych. Łzy uronione podczas obierania cebuli oczyszczają

FITBUuK
grochówka 122

Znana i bardzo lubiana zupa z grochu... Oczywiście są różne wersje :) Proponuję grochówkę po "naszemu"  :) z wędzonką i kiełbasą... Potrzebujemy trochę czasu i zestaw, który widać na zdjęciu :)  Groch łuskany, ziemniaki, włoszczyzna, cebula, kiełbasa, wędzonka... sól, pieprz i majeranek. Wszystkie produkty przygotowujemy wcześniej żeby potem tylko dokładać...   Opłukany groch gotujemy bez soli(...)przez 4 godziny... Potem dokładamy naszą wędzonkę i gotujemy tak 10 min... Następnie dodajemy włoszczyznę i ziemniaki...po kolejnych 10-15min wkładamy kiełbasę... podsmażoną cebulę, przyprawy... Tak przygotowaną zupę podajemy posypując dodatkowo majerankiem... Smacznego !!!  *** Groch lubi się przypalać do dna więc musimy często mieszać

chleba naszego
Zapiekanka gyros 253

Zapiekanek na mym blogu nie znajdziecie zbyt wiele. I tu chyba popełniam błąd. Przy ustalaniu obiadowego menu zawsze biorę pod uwagę zupę albo mięso . Błąd mój muszę więc jak najszybciej poprawić. Zapiekanka gyros to danie, które sprawdzi się na zarówno dobrze jako danie obiadowe jak i na kolację. To idealna propozycja dla osób, które chcą się pozbyć nadmiaru resztek jedzenia(...)Warstwy ryżu i warzyw przekładane są pysznym sosem, więc ryż nie będzie suchy jak to w większości zapiekanek bywa. Jeśli lubicie takie smaki, ale chcielibyście spróbować ich w postaci zupy to zapraszam tutaj . Składniki: 4 woreczki ryżu 3-4 piersi z kurczaka opakowanie przyprawy gyros 1/2 puszki kukurydzy 8-10 ogórków konserwowych 2 duże cebule 20 dag żółtego sera olej

Pobite gary Barbary
Serniczki z jabłkami 158

Serniczki z sokiem Hortex. Edyta Guhl. Smaczne serniczki z jabłkami. Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na

dolcevitainmykitchen
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 135

skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zapiekanka z warzywami, bardzo szybka :-) 160

Zapiekanka z warzywami Hortex. Edyta Guhl. Danie bezmięsne. Zimne deszczowe popołudnie nastraja do ugotowania czegoś dobrego, rozgrzewającego ciało i ducha. Bardzo lubię ciepłe posiłki, lekkie, z

dolcevitainmykitchen
“Opowiadania drewnianego stołu” – recenzja 123

się eksperymentów. Jej eksperymenty budzą jednak zaufanie, bo skoro wychodzi jej chleb, gdzie trzeba bardzo pilnować proporcji i mieć dobry przepis czy know – how, to sałatka czy zupa też raczej się uda.   Książka jest pięknie wydana – w końcu autorka jest stylistką jedzenia. Szczególnie ładne są ilustracje, które przypominają nieco te z książki Wegan Nerd(...)zjadłabym pikantną sałatkę z owoców w marynacie, pieczoną ricotte z pamezanem, pasztet z wątróbek, omlet biszkoptowy, sałatkę z fenkuła i truskawek, warzywne spaghetti z sosem cytrynowym, meksykański chłodnik, kalafiorową zupę z krewetkami, sałatkę z ziemniaków i kalafiora, ziemniaczane hasselbacki, pęczotto z burakami i malinami czy sałatkę z kiełków gryczanych A na deser? Brzoskwinie pieczone z granolą, sernik lawendowy, jaśminowe tiramisu

Ugotowane pozamiatane
Pomysł na… zupę krem z cukinii 106

Doprawdy. Ale smaczne, cudownie zielone i idealne na… kolację :) Jedna średnia cukinia, ok. 300-400 ml wody, garść włoszczyzny, ząbek czosnku. Trochę pieprzu i jogurtu czosnkowego. I jest zupa. Cukinię kroimy w kostkę, gotujemy z dodatkiem włoszczyzny i czosnku. Doprawiamy do smaku. Miksujemy. Podajemy z jogurtem, najlepiej czosnkowym. Czyli nic innego, jak jogurt naturalny wymieszany z odrobiną soli

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania