Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest również pyszny do wypicia sam. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji sałatki, polecam naszą, może przypadnie Wam również do gustu. Od jakiegoś czasu przygotowuję zawsze większą(...)warzyw. Następnie odlewam gorący bulion w słoiki, zakręcam i odstawiam do przestudzenia. Po wystudzeniu odstawiam do lodówki lub do zamrażarki i mam gotowy bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Ugotowaną marchew z pietruszką wykładam na talerz i odstawiam do przestudzenia. Do większej miski kroję w kostkę ogórki, białą część pora oraz przestudzone warzywa (marchew, pietruszkę) oraz jajka. Dodaję majonez
Smaczne ZdroweTym razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry
kuchnia doskiOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskiTarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa. Ostatnio tarty rozgościły się na blogu na dobre i wszyscy pytają, czy Wielkanoc też będzie pod
dolcevitainmykitchenTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskiwyjątkowe i niepowtarzalne. Po dziś dzień wiele potraw powstaje według starych receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Podkarpacie oferuje wiele specyficznych potraw tradycyjnej kuchni jak np.: Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków
Moja Książka Kucharskasera 2 łyżki mąki kukurydzianej 30g płatków owsianych 1 ząbek czosnku - obrany 1 jajko 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki soli morskiej + kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary (do smaku) 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego (do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy(...)łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 główki rzodkiewki - posiekane sól i spora ilość czarnego i ziołowego pieprzu no i kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie ! :) Wszystkie składniki mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :) Oto jeszcze obiecany przepis
Moja Książka Kucharskaprzechorowałam, więcej czasu spędzając w łóżku niż w kuchni. Mam nadzieję, że kwiecień będzie dla mnie przyjaźniejszy i w końcu wypełznę spod kocyka. Wiecie, oczywiście, że w Polsce tradycyjną zupą wielkanocną jest ... [Read more
Gotuj z Blue RavenCzasami nie wiem już co przygotować na śniadanie moim małym niejadkom i wtedy tego typu dania są niezawodne. Za każdym razem jaglankę lub owsiankę podaję z
kuchnia doskitort 🎂, to smakowe zaskoczenie, ale zdrowe 💪 połączenie. Pierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista ♨ 😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia
Moniki Smakołykipomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię, dynia również idealnie się sprawdzi. Do zupy można dodać ulubione zioła, u mnie była to natka pietruszki, którą uwielbiam. Przepis ze strony Psoty Psotki . Polecam! Zupa gulaszowa Składniki na 4 porcje: 500g mięsa gulaszowego (wołowego
Smak mojej kuchniTen przepis ostatnio wpadł mi w oko na blogu Zdrowe odżywianie . Naprawdę warto było go wypróbować, bo smakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskiSkładniki - fasolka szparagowa - kalarior - brukselka - szpinak - ziemniak - seler naciowy - natka pietruszki - oliwa - sól - pieprz Do zupy można użyć świeżych warzyw lub mrożonek. Przygotowanie 1. Warzywa umyć i ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane warzywa wrzucić do wody i zblendować. 3. Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku oliwą, solą, pieprzem i natką pietruszki
Kuchenne innowacjeRosół to zupa, która gości co niedzielę w każdym polskim domu. To również najlepszy posiłek podnoszący naszą odporność w wszelakich chorobach, ponieważ uważany jest za bombę witaminową. Każda gospodyni domowa posiada swój własny sposób na gotowanie rosołu, jednak nie każda robi to prawidłowo. Jak prawidłowo przygotować rosół? Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!