Tyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook , włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZazwyczaj zupę ogórkową robię z ogórków kiszonych, które wcześniej muszę zetrzeć na tarce. W tym roku zrobiłam kilka słoiczków gotowych tartych słoików :) Podczas gotowania zupy wystarczy tylko całą zawartość słoika dodać do wywaru. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżki soli kamiennej 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki siekanego koperku gorczyca Sposób wykonania: 1. Ogórki umyć, uciąć
Kuchnia domowa AniKolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że
kuchnia doskiCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna PasjiTaki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny
kuchnia doskiMaliny są dobre na wszystko, są lekiem na całe zło:) Jako że sezon na maliny już się rozpoczął, korzystajmy z tego co oferuje nam lato. Do
Kuchnia Pełna PasjiTen przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierś z indyka jest bardzo delikatnym w smaku mięsem, dobierając odpowiednie przyprawy i dodatki możemy z niej wyczarować różnorodne i jednocześnie pyszne obiady. Doskonale komponuje się
Kuchnia Pełna PasjiUpiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest
dolcevitainmykitchenNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTakie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazapraszam na kolejny bezglutenowy i niskowęglowodanowy przepis. Bezglutenowy makaron jajeczny z dodatkiem mąki kokosowej Składniki (na 2 duże porcje makaronu np. do spaghetti, lub więcej jeśli dodajemy go do zupy): 6 jajek ok.100 gram kremowego serka (ja użyłam Łaciaty bez dodatków) 2 łyżki stołowe mąki kokosowej opcjonalnie- 1/4 łyżeczki czosnku (użyłam sproszkowany) 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu _____________________________ Wykonanie: Rozgrzej piekarnik(...)kluseczki. Grubość zależy od ciebie :-) _____________________________ Ważne: Jeśli potrzebujesz więcej porcji, musisz powtórzyć cały proces. Nie podwajaj liczby składników i nie wylewaj grubszej warstwy. Kluseczki nadają się zarówno do zupy (oczywiście nakładamy je bezpośrednio na talerz, nie do gara :-) oraz jako baza do wszelkiego rodzaju spaghetti. Świetnie smakują również z pesto. Smacznego
Marta próbujedopuszczać do stanu odwodnienia organizmu, co zrobić jednak, jeśli już do niego dojdzie? Otóż w zależności od stanu mamy kilka możliwości: – podawanie wody do picia, pokarmów płynnych (zup, owsianek, kaszek) oraz niewielkich słonych przekąsek typu krakersy. Te ostatnie pozwolą na uzupełnianie strat sodu, szczególnie przy wysiłku fizycznym. Nie należy podawać alkoholu!! – stosowanie doustnej terapii nawadniającej – ORS. Jest(...)wiórki ułożyłam na papierze do pieczenia. Suszyłam w piekarniku przez ok. 15 minut co jakich czas kontrolując „suchość” wiórków buraczanych. Nie suszymy zbyt długo, ponieważ stracą kolor. Schłodzoną zupę podałam ozdobioną prażonym sezamem, orzechami piniowymi oraz suszonym buraczkiem
Kate's Kitchenplasterki .W rondlu roztopić masło,włożyć rzodkiewki.Dusić na małym ogniu 3 minuty , uważając by rzodkiewki się nie zrumieniły.Gdy ziemniaki będą miękkie , dodać podduszone rzodkiewki wraz z masłem.Zupę zmiksować. Ogórek umyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach.Dodać do zupy, przyprawić solą ,gałka i i pieprzem .Koperek drobno posiekać.Garnek zdjąć z ognia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinawet bardzo proste potrawy. A oto dowód. [..] wspominała Pani o kładzionych kluseczkach, jako dziecko jadałem takie u babci. Robiła je ze wszystkim, na słodko i na słono. Podawałam do zupy albo jako dodatek do drugiego dania. Ponad trzydzieści lat nie jadłem ich, a tak chętnie bym skosztował. Błagam Panią, niech się Pani nade mną zlituje i poda przepis, taki krok(...)ciasta. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy i można podawać. A z czym..? To jak już kto lubi, można z wszystkim. Na słodko, na wytrawnie, do zupy lub jako dodatek do drugiego dania. Ja podałam z sadzonym jajkiem i pomidorem, taki leniwy, obiad na upalne dni. Mam nadzieję, że Pan Wojtek będzie zadowolony i choć
Dieta moja pasja