zupa - 39012 przepisów (strona:1325/2601)

Co Lila jadła w środę? 31 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 133

nasionami chia. Po ugotowaniu i wystudzeniu zmieszałam z jogurtem naturalnym. Na górze banan, kasza jaglana ekspandowana i granat. II Śniadanie 10:30 Sok wyciśnięty z kiwi, jabłka i jarmużu. Zupa 13:00 Zupa kalafiorowa z ryżem + łyżeczka oleju lnianego. II Danie 16:00 Makaron ze szpinakiem. Zawsze jak robię coś ze szpinakiem, to przypomina mi się słynna "Księga dźwięków

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
CHIPSY Z SELERA , PIECZONE NA DWA SPOSOBY + FILMIK 182

oleju i w piekarniku, czyli kaloryczne i nie kaloryczne. Porównałam smak, jedne i drugie są smaczne, jednak pieczone na oleju, wiadomo wciągają :) polecam przygotować je w domu do zup lub podjadania(...)jaśniutko brązowe, odsączamy je z tłuszczu i wykładamy na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub innym. Kiedy całkowicie wystygną posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Chipsy można użyć do posypania zup lub do podjadania same, są bardzo smaczne. Polecam.           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach 148

Dziś zapraszam Was na szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach . Idealny w takie zimowe, mroźne dni. Po powrocie z sanek dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny(...)gotowania i… już można się cieszyć czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać do niego ziemniaczki i podać jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie. Warto mieć taką szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również

Słodkie okruszki
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 158

kojarzy się nam głównie z pizzą i spaghetti to tak naprawdę kryje w sobie mnóstwo dań, kojarzonych z danym regionem. Słynne risotto pochodzi z Lombardii, Piemont pachnie gęstą zupą na bazie anchois i warzyw. Umbria to królestwo spaghetti, a Marche lazanii. Natomiast matką pizzy margerity stałą się południowa Campania. Jeśli natomiast chodzi o Toskanię to nie tylko zjemy tam pyszną(...)zupę rybną, ale również najlepszą sałatkę chlebową. Kluczowym składnikiem tej sałatki jest czerstwy chleb. Ten toskański, wypiekany jest bez soli (zwany tam chlebemsciocco lub sciapo. Stosowanie chleba bez soli ma duże znaczenie, gdyż po namoczeniu i odciśnięciu, taki chleb bez soli nie staje się swoistą papką. Podobnie jak w przypadku sałatki nicejskiej, toczą się spory co do sałatki można

Słodki Kompromis
Ziołowy sos pomidorowy z cukinii 161

wzmocni smak sosu. Tak przygotowany sos stanowi doskonały dodatek do tradycyjnych gołąbków. Może posłużyć jako sos do pizzy lub nachosów. Sprawdzi się również jako zamiennik koncentratu pomidorowego przy gotowaniu zup. Idealnie wzbogaca smak zup meksykańskich i rybnych. Nadaje się do potraw z grilla i pieczonych mięs. A Wy do czego go użyjecie

MarcinChef
Jambalaya 116

mięsa. - Widzisz, że bąble są gęste dzięki liściom okah? Widzisz, jak układa się spirala wokół czerwonej cebuli? - Widzę! - zawołała pani Pleasant. - Widzę! - A wiesz, co to znaczy? - Znaczy, że zupa będzie doskonała! - Oczywiście - zgodziła się pani Gogol. - Ale również to, że ktoś tu przybywa.  - Tak? Ile osób? Pani Gogol zanurzyła w kociołku chochlę i skosztowała płynu. - Trzy osoby. - Mlasnęła(...)wargami. - Kobiety. Znowu nabrała zupy. - Niech pani spróbuje - zaprosiła. - Jest też kot. Można poznać po sasafrasie. -  Cmoknęła wargami. - Szary. Jedno oko. - Zbadała językiem dziurę w zębie. - Zaraz... Tak.  Lewe. Pani Pleasant w zdumieniu otworzyła usta. - Przyjdą do pani, zanim trafią do mnie - powiedziała pani Gogol. - A pani doprowadzi  je tutaj. Pani Pleasant spojrzała na złowróżbny uśmiech pani

Kryzysowa Książka Kucharska
Kot duszony w tymianku. 130

wrażenie żylastego. Przepis według szwajcarskiej receptury. Składniki:  - mąka pszenna  - musztarda  - pieprz  - czosnek granulowany  - papryka słodka  - tymianek  - cebula  - olej  - przyprawa do zup w płynie   Wykonanie: Do mąki dodajemy tyle wody aby można było ugnieść zwarte ciasto, które następnie odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy po godzinie i ugniatamy w misce wody, wymieniając wodę(...)wiele musztardy, bo będzie kwaśne oraz nie za dużo pieprzu, bo będzie pikantne. Za to sporo papryki do koloru. Po procesie marynowania gotujemy wszystko w wodzie z przyprawą do zup i papryką. Gotujemy krótko, bo "mięso" musi być lekko żylaste, a nie puszyste. Następnie kroimy w kostkę i dusimy z półplasterkami cebuli na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie

Kryzysowa Książka Kucharska
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 125

samych warsztatów, które odbyły się 14 kwietnia 2015 w podziemiach bardzo przyjemnej restauracji Dobra Karma w Katowicach. Założenie proste. Robimy pełny obiad wykorzystując głównie stary chleb. Przez pełny rozumiemy zupę, danie główne i deser. Deser był najmniej ambitnym przedsięwzięciem, zupa nieco bardziej, a danie główne miało już pewien stopień trudności. Uczestnicy zostali podzieleni wg stopnia ambicji i wzięli się

Kryzysowa Książka Kucharska
Khao phat amerikan 142

tego brzuchy, ale lokalni kucharze, aby ich zadowolić, wymyślili specjalną wersję smażonego ryżu pod amerykańskie żołądki. Z parówką i ketchupem. Składniki: - jakieś parówki - biały ryż - cebula - ketchup - przyprawa do zup w płynie - cebula Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Dodajemy przyprawę do zup, ketchup i ryż. Smażymy chwilę i kładziemy na talerz

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki z pesto botwinowym, botwinka i kompot porzeczkowy czyli co można przygotować z darów z działki 136

wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem innej zastawy niż zazwyczaj, bo gotowałem w gościach (taki układ :)), aczkolwiek równie klimatowej :) Składniki: - młode buraki ćwikłowe - młode marchewki - młode pietruszki - młoda(...)agrest - cukier Wykonanie: Marchewkę i pietruszkę szorujemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Buraki porządnie myjemy, kroimy w plasterki aż do liści. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy, podsmażamy i też dodajemy. Jeśli chcemy to możemy dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Liście buraka, które nam zostały miksujemy razem z czosnkiem i odrobiną oleju na pesto

Kryzysowa Książka Kucharska
Sernik wiedeński z rodzynkami 492

No cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 273

kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy

Kulinarne przygody Gatity
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 151

zaskoczyło najbardziej, to fakt, że zasmakował bardzo Miśce (7 lat). Standardowo też, jak to u mnie bywa zrobiłam farszu od razu na dwa kulebiaki, w wigilię zagryzaliśmy nim kremową zupę z pieczonych buraków, a dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli

greenscarf
Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty 146

Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Suszone podgrzybki, borowiki – 120g Woda do namoczenia grzybów – około 500ml Seler – ½ korzenia Pietruszka – 2 korzenie Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 2 sztuki Czerwona soczewica – 4 łyżki Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml Czosnek – 2 ząbki Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Śmietana 12% - 3 łyżki Koperek Masło – 2 łyżki Wykonanie: Suszone grzyby(...)roztopionym maśle podsmażyć posiekany czosnek i dodać warzywa, które smażyć przez około 10 minut regularnie mieszając. Podsmażone warzywa dodać do wywaru z grzybów i gotować na małym ogniu. Do zupy dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zmięknąć dodać pokrojone grzyby, majeranek i zakwas z kiszonej kapusty. Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut, a następnie zabielić śmietaną

Kuchnia Bon Appetit
Rozstrzygnięcie konkursu - zestaw do przystawek Staub 135

Wiemy, że Staub do bardzo dobra firma, ale takiej ilości odpowiedzi i to w okresie przedświątecznym się nie spodziewaliśmy. Postawiliście nas przed wyjątkowo trudnym wyborem, bo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania