masło, dodajemy ogórki i kumin. Smażymy około 10 minut. Gdy ziemniaki będą al dente dodajemy ogórki z sokiem i wsypujemy surowy ryż. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości. Przed podaniem posypujemy koperkiem
Qchnia po prostutylko kto ma czas na gotowanie ryżu czekanie, aż ostygnie bo przecież gorącego nie wymieszacie.. i do tego jeszcze formowanie! Ohh, a czas zapiekania w piekarniku?! To dopiero ochota przejdzie. Bywają dni, że i je zrobimy- zasycając się. Jednak mam dla was alternatywę. Jednogarnkowe płynne gołąbki ! Tak, dobrze czytacie. Zupa gołąbkowa to super sprawa. Sama nie byłam przekonana(...)zupy, ale spróbowałam - i kurczę ! To jest pyszne. Fakt nie są to zwykłe gołąbki, jednak jesli brak czasu, a mamy smak na gołębia w kapuście to zaspokoimy go tą zupą. Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l wody lub bulionu włoszczyzna
Garnkowe fanaberieMiso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past miso, ale najbardziej znanymi są: shiro miso (biała pasta miso), aka miso (czerwona pasta miso) i awase miso (mieszana pasta miso). Różnią się kolorem, smakiem i długością procesu fermentacji. Należy pamiętać, aby nigdy(...)ilość pasty należy dostosować do własnych preferencji. Miso-shiru Japończycy jedzą prawie każdego dnia z różnymi składnikami, w zależności od regionu, pory roku i upodobań. Smak i zapach zupy jest specyficzny, dlatego też nie każdemu musi smakować. Spróbujecie? Składniki (na 2 porcje): 1/2 l bulionu dashi 2-3 łyżki pasty miso 200 g jedwabistego tofu około 10 g suszonych wodorostów
Oryginalny smakZastanawiam się czy poniższe danie nazwać koktajlem, zupą czy sosem... Nie wiem. Można je po prostu wypić lub dorzucić ryż albo ciecierzycę. Świetnie się sprawdza jako dodatek do dań głównych - możemy polewać nim ryż czy placki. Wybór należy do Was :-) Czytaj więcej
Kasia Sarnapysznymi zupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco gorący krem z cukinii na chłodne (jesienne) i mroźne (zimowe) dni! Składniki na 4 porcje
Jeść, by żyć w zdrowiuNiby taka sobie zwykła zupa pomidorowa ,mylne zdanie...Kluseczki ,które są podane jako jej uzupełnienie np.zamiast ryżu czy makaronu, dają naprawdę jej oryginalności, i już nie jest sobie taką zwykłą"pomidorową". 1 korpus kurczaka 1 marchewka 1/4 selera 1 cebula sól czarny pieprz 1 liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200ml.śmietany 20dag.twarogu chudego 1 żółtko 1 łyżka mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki
zadanie-gotowaniegrzybami - pieczarkami i suszonymi borowikami. Dodałam łyżkę hummusu, przez co danie zyskało aksamitną konsystencję. Całkiem fajna potrawa mi wyszła, polecam :) P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :) Składniki: 3/4 szkl. ryżu Arborio 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pieczarek suszone borowiki (kilka sztuk) bulion 1 łyżka hummusu cebula papryka chili sól oliwa Wykonanie: Grzyby suszone
zadanie-gotowaniewyjdzie to się pochwalę ^^ Dzisiaj post w całości wegański tak w razie informacji :) czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym
More food, love and dreamszamieszać, powtarzać aż wlejemy pięć łyżek, wtedy śmietana powinna się już ogrzać i można ją wlać do garnka, również energicznie mieszając miotełką/łyżką. Zupa gotowa, można ją pić samą, albo podać z kluskami czy z ryżem. Pełna dowolność. Smacznego! Post bierze udział w akcji blogowej Warzywa psiankowate
Przepysznik - BLW i nie tylkoodłożyć. Szparagi przetrzeć przez sito, wlać do nich wywar, w którym się gotowały, bulion i zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki. Podawać z ryżem lub grzankami. Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce. *może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki zastawa
królestwo garówpokrojoną cukinię (ze skórką), podgotować ok. 10 min. do miękkości, następnie dodać pozostałe składniki, zblendować i już! Na obiad, podwieczorek lub kolację. Do zupy dobierzcie to, na co tylko macie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30 minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy posmak, no i jest dużo zdrowszy
Powiedz dietom nie6 porcji 2 szklanki pełnoziarnistego ryżu pół szklanki orzechów włoskich 2 nektarynki pól szklanki czerwonych porzeczek 12 łyżeczek syropu czekoladowego (takiego do kawy) 5 łyżek kremu
Humanistka w kuchnisię z wieloma fascynującymi blogerami. A to wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie
Słodkie Przyjemnościserowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego
Kulinarne przygody Gatity