dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę(...)seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez
Gospodyni Miejskaproponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo ze do tej pory unikałam zup z mlekiem. Ta mnie jednak zachwyciła. Poniższe proporcje są na 6-8 osób, ja oczywiście dla nas zmniejszyłam proporcje o polowe. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 6 szklanek wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut
Kredowe MenuByły chipsy i surówka z jarmużu i żurawiny, teraz pora na zupę. Przyznam, że żaden z przepisów, które przeglądałam specjalnie nie przypadł mi do gustu. Jarmuż sam w sobie nie ma nadzwyczajnego smaku, potrzebuje doborowego towarzystwa. Zupa z jarmużu à la szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew
mojewypiekiinietylkopozostałością rosołu. Tradycyjnie – pomidorową? A może… i tu się zaczyna problem. Zupa kokosowa z awokado i porem, to chyba, najlepsza alternatywa dla popularnej „pomidorówki”. Składniki: - 1 l rosołu- 2 puszki po 400ml mleka kokosowego- 2 marchewki z rosołu- 3 dojrzałe awokado- 1 czerwona papryka- 3 białe części pora- kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla)- ½ limonki- 1 czerwona papryka(...)pyszna, ostra i ma bardzo ciekawy, oryginalny aromat kokosu. Ten bukiet smaków jest bardzo bogaty, aczkolwiek zrównoważony. Z pewnością zawita jeszcze na moim stole. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Zupa kokosowa z awokado i porem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoNasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:5 czerwonych papryk2 marchewki1 por1/4 selera1 pietruszka1(...)paprykę, którą smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min. w temperaturze 180'C.Upieczoną paprykę odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy z niej skórkę.Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę ok. 2l i gotujemy w niej pokrojone warzywa.Na patelni podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy słodką paprykę w proszku i chwilę
kulinarnyJamnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc
Di gotujeDzień dobry!Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy
Pora coś zjeśćDostałam od Sylwii batata i już wiedziałam, co z niego zrobię. Upichciłam bardzo smaczną zupę - krem z batata i pora. Dodałam także do niej ziemniaków, ponieważ chciałam przełamać słodycz batata i to mi się w pełni udało. Dobrze ją przyprawiłam solą i pieprzem cayenne, zyskała zdecydowany smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz(...)czosnek. Najlepsza po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Zupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów? KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA. Składniki na około 3 - 4 porcje: około
Zakątek rozkoszy kulinarnychzupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża(...)dokładnie mieszamy. Makrelę obieramy z lśniącej skóry i kroimy ją w drobne paski i dodajemy ją do zupy zostawiając sobie małą część do ozdoby. Zupę podajemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, świeżo zmielonym pieprzem,porem, koperkiem i cząstkami makreli - lub wedle własnych upodobań. (Jeśli potrzebujemy bardziej sytego posiłku krem możemy podać z pieczonymi grzankami, ulubionym, świeżym pieczywem, grissini lub pieczonymi
Symfonia SmakówPomidorków u nas pod dostatkiem, więc najwyższa pora przygotować zupę ze świeżych pomidorków, która po brzegi wypełniona jest smakiem i aromatem :) Składniki: - 5 średnich pomidorów - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1/2 cebuli - pęczek zieleniny: natka pietruszki, kilka listków lubczyka i selera - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18 % - sól i pieprz Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka, zieleninę oraz
Zainspirowana w kuchnidobrze się stało bo obiecywałam sobie, że umieszczę na blogu całe menu z chrzcin. Czas mija, chrzciny przeszły do historii, a jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy
Kuchnia po mojemujajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość
Ostra na SłodkoDziś znów rosołek..ale tym razem inny...tzn .rosołek taki sam...ale dodatek inny..dziś zrobiłam mały eksperyment..usmażyłam naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki
Moje domowe kucharzeniezupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki(...)opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym
Kulinarnie z Polką na Kresach