zupa z pory - 1500 przepisów (strona:13/100)

Zupa gulaszowa 216

Jako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś to co w polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny(...)align: center;width: 50%;} #gallery-41 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-41 .gallery-caption {margin-left: 0;} Zupa gulaszowa - składniki Zupa gulaszowa - zioła i przyprawy Zupa gulaszowa - podsmażanie mięsa Cebulę i por podsmażamy w pierwszej kolejności Następnie dodajemy paprykę i włoszczyznę Zupa gulaszowa - w wersji z ziemniakami i bułką Post Zupa gulaszowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 199

gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli

karmelowy
Zupa buraczkowa 481

wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Spos(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 100

Moje zupy dyniowe do tej pory były z curry, papryczką chilli. Już wiało nudą, a kiedy brałam do ust łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego

AZgotuj!
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 177

może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę jakąś zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite

Ratunku obiad
Domowa zupa fasolowa - smak dzieciństwa 167

fasolowej opowiem przepisem i zdjęciem. SKŁADNIKI : fasola jaś 1 szklankę (najlepiej zamoczyć na noc) marchew 2- 3 szt  1 korzeń pietruszki  pół selera 1 por  ziemniaki  (wedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę) 2 łyżki octu (do smaku) 1 łyżkę cukru (do smaku) śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki(...)gotujemy. Między czasie przygotowujemy nasze warzywa, kroimy w kostkę, gdy fasola już zaczyna być miękka dodajemy marchew, seler, pietruszkę,por po upływie ok. 15 minut dodajemy pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości. Ilość wody zależy, ile chcemy ugotować naszej zupy, tak samo ilość warzyw zależy od naszych upodobań jej gęstości. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem (równie dobrze możemy użyć ulubionej

Basia w kuchni
Zupa krem ze szparagów 158

rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy.Składniki:500g białych szparagów1 duży por0,7l wody100g(...)wrzucić końcówki szparagów do zupy. Pozostawić do dalszego gotowania. Do śmietany dodać 3 małe chochle zupy. Po każdej chochli wymieszać dokładnie ze śmietaną. Całość dolać ponownie do zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 2 minuty.Gotową zupę podawać posypaną kolorowym pieprzem i obowiązkowo z kilkoma cienkim plasterkami posiekanego świeżego pora

W kuchni wieczorem
Chłodnik z botwinki 129

Jeżeli lubicie barszczyk i botwinkę to mamy dla Was propozycję na ciepłe dni – chłodnik z botwinki. Do tej pory nie przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu Składniki: - 1 pęczek botwinki - 1 średni ogórek - 1/2 pęczku koperku - 1/2 pęczku szczypiorku - 250 ml kefiru - 500 ml wody - 200 ml jogurtu greckiego - sól, pieprz, cukier

Kuchenne Wariacje
52. Zupa fasolowa z krewetkami 111

bazylią 1/2 pora 1 marchewka 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego  sól, pieprz,  ostra mielona papryka Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli.  Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec(...)były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy. Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, więc olej Kujawski będzie ich doskonałym uzupełnieniem.  Na samym końcu dodać krewetki wraz z olejem w którym się smażyły do zupy i doprawić do smaku

Jadło i czytadło
Zalewajka na żurku 211

ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Spos(...)oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ząbek czosnku obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść

Gospodyni Miejska
SAŁATKA JARZYNOWA 190

soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Wywary na zupę na rumianych warzywach 186

karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można(...)warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty  wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki

Buniabaje w kuchni
Zupa jarzynowa z burakiem 204

Zupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe(...)osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.Ziemniaki

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 162

moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne  2-3 łyżki ugotowanej wcześniej(...)Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy

Proste Potrawy
Zupa pieczarkowa 208

kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek, w tym warzyw. Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem  inspiracji – mi przyszła(...)ochota wykorzystać je do zupy pieczarkowej egzotycznej z warzywami ! A dodatek słodkiej śmietanki, świeżej natki pietruszki  zrobił swoje. lekko ją zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zupa pieczarkowa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1/2  op. mieszanki chińskiej 6 dużych pieczarek 1 łyżka masła 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary natka pietruszki 100 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię