zupa z pory - 1500 przepisów (strona:16/100)

Grochówka z szybkowaru 293

Grochówka to zupa, która jest sycącą i z dnia na dzień coraz gęstsza ;) Aby ułatwić gotowanie - zupę przygotowałam w szybkowarze. Jeżeli nie macie szybkowara to przygotujcie ją w tradycyjnym garnku. Pamiętajcie tylko o tym, że czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu).  Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około(...)wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części

Ugotować
Zupa warzywna z ryżem 195

ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste

Proste Potrawy
Zielona zupa 178

mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki(...)opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy

Przysmaki Karolki
Perska zupa cytrusowo-cebulowa z kurkumą i miętą 224

sokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zimowa delikatna zupa jarzynowa 132

taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw   SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany   Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne(...)liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu..   Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

MarciochaKucharzy
Botwinka 116

botwinki; - 1 młoda marchewka; - 1 pietruszka; - mały kawałek selera; - kawałek pora; - pół szklanki śmietany 30%; - garść posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować

dom-agi.pl
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 211

jeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili

Kulinarne przygody Gatity
Żurek z koperkiem 238

takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z kaczki 165

Rosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy  mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki

O kuchni z uczuciem
Mocno kremowa zupa z zielonego groszku i pora. 175

Składniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy

Moje-pitraszenie
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 178

prostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się

DefinicjaSmaku
Zupa pomidorowa 246

zimnej wody. Gotujemy około 20-25 minut. Obieramy włoszczyznę i myjemy. Cebulę opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki wraz z ryżem dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa i ryż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których nie będziemy jeść czyli por, seler, korzeń pietruszki i cebulę. Dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Gotowe!Smacznego

Kolizje Smaków
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 183

Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony czysty inaczej 218

łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania:Zakwas/sok buraczany:Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry o szerokości(...)pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Krem z pora i kulkami mięsnymi 374

Lubię zupy kremowe, staram się je robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę  urozmaiciłam i dodam coś od siebie :)   Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory  3 serki śmietankowe do zagęszczenia(...)innego naczynia i tam blęduję z niewielką ilością bulionu. Jak konsystencja jest już kremowa przelewam do garnka z kulkami. W tej samym naczyniu co blendowaliśmy pora umieszczamy serki i zalewamy je szklanką zupy blendujac. Wszystkie składniki mieszamy razem i zupa jest gotowa. Moje zupy nie są bardzo gęste a to dla tego, że gotuję większą ilość bulionu. Jeżeli chcesz

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania