świątecznym nadmiarze zazwyczaj ciężkostrawnych dań dziś polecam lekką i sycącą zupę tajską. Zupa jest bardzo łatwa do przygotowania, wybornie smakuje, a do tego cieszy oko podczas jedzenia. U mnie zupa z dodatkiem łososia, wspaniale również smakuje i prezentuje się z krewetkami. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, gdyż nie wymagają zbyt dużo pracy, a świetnie smakują. Czas przygotowania zupy skróciłam poprzez zastąpienie
Kuchcik gotujesię w orientalnym stylu. Bo nie tylko rosołem i pomidorowa człowiek żyje... Zimne dni dają się nam we znaki, a to dopiero początek. Dlatego, oficjalnie otwieram sezon pikantnych, rozgrzewających zup. Tajska zupa ma wiele wariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry. Dowolność mamy przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca
kolorowotorcikowoZupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia Zupa bananowa na ostro. Zupa bananowa jak to brzmi, szczerze jak usłyszałam tą nazwę na pokazie kulinarnym w Caffe Oranżeria w Hotelu Kossak w Krakowie, to szczerze zamarłam. O, nie .. nie brzmi, słodka .. ale ja lubię tylko banany jako banany, nie lubię chlebków bananowych, ciast… Aż przyszła chwila próbowania i odpłynęłam(...)zachwyciła i cała zupa znikła w całości od razu :) A tak naprawdę to smaku bananów w zupie nie czuć. Zróbcie tą zupę, naprawdę warto. Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia
Kuchnia na wzgórzuzupę polecam każdemu kto lubi pikantne, kwaśne i lekkie i aromatyczne dania :) To moja ulubiona tajska zupa. Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu
Jemy PijemyPyszna zupka, smak curry i trawy cytrynowej, mniam. Zrobiłam tą zupkę na przyjazd moich dzieci Martusi i Artura. Oni też bardzo lubią te smaki. Podałam zupkę
Kuchnia PokoleńSkładniki: 4 szklanki obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w małą kostkę dyni piżmowej; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry; 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki(...)Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę). W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać i dodać posiekany czosnek. Całość podsmażać, aż cebula lekko się zeszkli. Do garnka z podsmażoną cebulą dodać starty imbir
Gospodyni MiejskaSzybka zupa tajska na bazie zielonego curry. Takie zupy robię w ciemno w kilka minut. Wystarczy że mam pastę curry, tym razem w użyciu zielona, jakieś mięso, makaron i kilka przypraw. Egzotyczny, azjatycki, pyszny obiad gotowy w pół godziny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoja ulubiona tajska zupa. Polecam ją każdemu kto lubi pikantne, kwaśne, lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek
Jemy Pijemyaromatyczny kumin w połączeniu z dynią tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Jest to dokładnie taka zupa dyniowa, jaką najbardziej lubimy. Odpowiednio pikantna, aromatyczna i łatwa do zrobienia. Chcecie, aby tajska zupa z dyni była to jeszcze bardziej pożywna? To też żaden problem, wystarczy dodać kilka ziemniaków albo ugotowany wcześniej makaron. Ale jeśli nie możecie żyć bez mięsa to najbardziej odpowiedni(...)układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do chwili, aż brzegi lekko zbrązowieją. Małe kawałki piekę około 40 minut, ćwiartki nawet 90 minut. Jak zrobić zupę z dyni po tajsku? Bardzo prosto! Wystarczy pół godziny i obiad gotowy. Nie musimy nawet piec dyni, jeśli nie mamy na to czasu. Prosta zupa krem z dyni - składniki 1 mała dynia
Cztery FajeryZupa dyniowa po tajsku z krewetkami i makaronem to wspaniała propozycja na jesienno-zimowy posiłek. Bardzo sycąca, pikantna, pełna aromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad(...)Węglowodany: 173,0 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 447,3 kcal Białko: 29,4 g Tłuszcze: 17,8 g Węglowodany: 43,2 g Artykuł Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami pochodzi z serwisu ale Pysznie
ale Pyszniemoja bajka z pewnymi wyjątkami. Otóż uwielbiam kilka zup. Na moim blogu pojawił się już przepis na genialny rosół wietnamski Pho , a teraz czas na Tom hka, czyli aromatyczną zupę tajską. Zanim zabiorę się za stworzenie własnej wersji tak odległej mi kuchni zawsze staram się spóbować możliwe najlepszej oryginalnej receptury. Ze względu na to, że jestem weganką jest ciut trudniej(...)makaronem ryżowym, pomidorkami i tofu. Kiełki rzodkiewki też fajnie podkręcą zupę. Smacznego Artykuł Tom kha czyli tajska kokosowa zupa idealna pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfJest to bardzo znana zupa w Tajlandii. Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować. Grzyby mun zalać gorącą wodą
Kuchnia Pokoleńkulinarnie są jednak liście. Porwane lub posiekane dodaje się do potrawy, by nadać jej limonkowy aromat, jednocześnie nie wprowadzając kwaśnego smaku. Liści kaffiru używa się najczęściej do potraw tajskich, jak zupy i dania curry. Liście kaffiru dostępne są w sklepach azjatyckich jako świeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają(...)zazwyczaj bezbarwny, choć czasami bladożółtawy. Wytwarzany jest z ryżu lub odpadów sake. Ocet ryżowy jest częstym dodatkiem do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem słynnego chińskiego sosu słodko - kwaśnego, tajskiej zupy ostro - kwaśnej i wreszcie japońskiego sushi. Octu ryżowego nie należy zbytnio podgrzewać, gdyż straci swój smak. Najczęściej dodaje się go do przyrządzanej potrawy jako końcowy produkt. Spożywanie octu ryżowego
ClauditteMissCookingŚwięta, święta i po świętach.. zostały tylko nadmierne kilogramy.. dlatego po tym świątecznym przejedzeniu proponuję szybką, prostą i lekką zupa tajską z kurczakiem, warzywami i oczywiście mleczkiem kokosowym. Zupa jest słodko kwaśna i do tego pikantna. Pysznie rozgrzewa i dodaje lekkości. Zdecydowanie lepiej nam się będzie trawiła niż świąteczne specjały. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzychodzi jesień to mam ochotę na zupy - cudownie rozgrzewające i pokrzepiające. W deszczowy dzień nic, no może oprócz deseru, nie poprawia samopoczucia tak jak miseczka gorącej zupy. A ta tajska propozycja nie dość, że jest mega aromatyczna i pikantna, to jeszcze naprawdę szybka w przygotowaniu. Najdłużej zajmuje pokrojenie składników, reszta to czysta przyjemność gotowania. Polecam gorąco nie tylko fanom azjatyckich(...)świeżych składników - trawy cytrynowej, imbiru, czosnku, dymki, chilli, ale możecie także posiłkować się gotową tajską pastą curry - zieloną, żółtą lub czerwoną. Kupicie ją w większości hipermarketów i dyskontów. Tajska zupa kokosowa: 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 duży ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 cebula dymka bez szczypioru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 0,5 limonki 1 litr
Cooking Monster