zupa rybna - 1235 przepisów (strona:51/83)

Paszteciki z kapustą i grzybami 337

blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa tajska z krewetkami 200

Zupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da się jej zapomnieć, za to można się od niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej(...)trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować 2 minuty, wrzucić grzyby mun. Gotować kilka minut (można dodać opcjonalnie curry jeśli lubicie intensywniejszy, ale nie za ostry smak), posiekaną papryczkę chili, cukier i połowę startej skórki z limonki. Gotować jeszcze kilka minut, dodać kukurydzę oraz krewetki. Gotować 5-8 minut. Zupę tajską z krewetkami można podawać z makaronem

Pociąg Do Kuchni
Zupa wiosenna z dorszem. 160

Jak zawsze mam opóźnienie jeżeli chodzi o dodawanie postów na bieżąco :)  Jestem SuperMamą !!!          W poniedziałek wieczorem synek wpadł na pomysł

ClauditteMissCooking
Wegetariańska zupa Tom Kha 176

minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem

Tajskie smaki
16.01 Dzień Pikantnych Potraw- Zupa Azjatycka z krewetkami i rybą 115

Moje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu

MarciochaKucharzy
Soljanka 167

Przepis miałam od dawna w zeszycie, lecz do tej pory nie udawało mi się jej przygotować. Jest to zupa delikatnie kwaskowata, z mnóstwem moich ulubionych oliwek, salami, ogórków kiszonych i papryki. Soljankę (czy też solankę) można przygotować na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym - moja wersja zawiera dużo mięsa. Jest gęsta, treściwa i sycąca. Idealna na jesienno - zimowe  wieczory(...)podsmażyć i wyjąć z garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, ogórki i liść laurowy. Wlać rosół. Do zupy dodać podsmażoną wcześniej kiełbaskę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 45 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kiełbasą i cukrem. Gotową soljankę podawać z kleksem kwaśnej śmietany. * Soljankę można podkwaśnić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kluseczki chiang mai 82

zupy oprócz gotowanego makaronu ryżowego, dodajemy makaron ryżowy smażony na głębokim oleju. Makaron taki nadaje dodatkowej faktury i urozmaica konsystencję zupy. Cebulka w wersji prażonej i zielona aromatyczna dymka nadaje zupie cudownego świeżego smaku. Koniecznie wypróbujcie, smakosze kuchni tajskiej powinni być zadowoleni! Print Kluseczki chiang mai .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przepyszna zupa, aromatyczna(...)doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 3 minuty. Dodać krewetki, gotować 5 minut, następnie dodać sos rybny, sos sojowy, cukier, sok z limonki, dokładnie wymieszać. Dodać siekaną kolendrę, pozostawić łyżkę kolendry do dekoracji. Do miseczek nałożyć porcje ugotowanego makaronu ryżowego, nalać porcję zupy, posypać spora ilością chrupiącego makaronu, smażoną cebulką, płatkami chilli i siekaną kolendrą i dymką. Smacznego! Notes

SprawdzonaKuchnia.pl
Tajska zupa z krewetkami 95

Tajska zupa z krewetkami…prawie oryginalną z dużym naciskiem na prawie 😉. Zupa powstała, ponieważ zostały mi warzywa z Pad Pak Thai. I tak sobie pomyślałem – Rafał wymyśl coś, przecież potrafisz, dasz radę – i tak powstała ta, Polska wersja Tajskiej zupy z resztek wczorajszych, czyli 𝙕𝙚𝙧𝙤 𝙒𝙖𝙨𝙩𝙚. Nic się nie może zmarnować. Tajska zupa z krewetkami(...)razie potrzeby dodaj wody. Po drugie przelej zawartość blendera do rondla, posmakuj, w razie potrzeby dopraw, sosem rybnym, sosem sojowym, olejem sezamowych, sosem sriracha, pastą z tajskiej bazyli, sokiem z limonki. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Po trzecie zagotuj zupę, w razie potrzeby dodaj wody. Po czwarte kiedy makaron jest gotowy, zupa ma pożądaną konsystencję, dodaj

RafalCook
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie(...)pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 413

stołu to co było w lodówce. Zanim dowiedziała się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła nachwalić się jak dobre są nasze won tony (Dominika pozdrawiamy :-)). W oryginalnym przepisie na zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto(...)Rosół Zagotuj litr rosołu – najlepiej domowej roboty. Do gorącego bulionu dodaj olej sezamowy, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego, ocet i posiekaną papryczkę chili. Zalej gotowane pierożki gorącym bulionem. Posyp kolendrą lub pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 375

kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki.   Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy(...)wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno – śmiało

Karo in the Kitchen
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 59

imeruli z serem, kubdari z mięsem wieprzowo-jagnięcym czy lobiani z nadzieniem fasolowym. Charczo Charczo to bardzo pożywna, gęsta zupa gulaszowa, wywodząca się z gruzińskiego regionu Samegrelo. Przyrządza się ją zazwyczaj z wołowiny, choć spotyka się również charczo w wersji rybnej, najczęściej z jesiotra. Obowiązkowy dodatek stanowią orzechy włoskie i migdały, włoszczyzna i gruzińskie przyprawy, najlepiej pod postacią mieszanki ziołowej(...)przyklejany do rozgrzanych do ponad 400 stopni Celsjusza ścianek pieca. Efekt końcowy jest dość miękki i raczej niski. Gruziński chleb świetnie sprawdza się jako dodatek do gulaszy i zup gulaszowych, ale przede wszystkim stanowi bazę do różnych wypieków i dań kuchni gruzińskiej, w tym wspomnianego już chaczapuri. Chleb puri bez problemu dostaniemy także w coraz popularniejszych w naszym kraju gruzińskich

ProstePesto.pl
Bogactwo smaków, czyli kuchnia azjatycka 79

pojawiające się niemal we wszystkich regionalnych kuchniach na kontynencie azjatyckim. Mowa oczywiście o makaronie, sosie sojowym i tofu. W kuchni chińskiej dania wyróżniają się szybkością przygotowania (wyjątek stanowią pekińskie zupy lecznicze). W kuchni japońskiej dokłada się starań, by nie mieszać ze sobą zbyt mocno smaków, ani nie przyprawiać dań zbyt mocno tak, aby nie zmieniać specyfiki podstawowego smaku. Takie podejście(...)łososia, szpinaku czy szparagów. Jest także stosowany do przygotowywania marynaty. Mleko kokosowe. Na jego bazie często przygotowuje się treściwe zupy, sosy i desery. Sos sojowy – jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej, obecnie używany również w kuchniach tradycji zachodniej. Sos rybny – jest znanym dodatkiem w krajów Azji Południowo-Wschodniej, używany do doprawienia i dosalania dań oraz używany do marynowania. Azjatyckie produkty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bulion warzywny 152

Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Solić? Nie solić? 122

koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania