zupa ryba - 500 przepisów (strona:31/34)

Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 173

grillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych(...)się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb

Czerwień i błękit
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 189

się nałożyły? i Córcia z temperaturą i katarem... nic tylko idą święta! A propos świat, jak tam Wasz zakwas na żur? jeśli ktoś z Was się zagapił a lubi zupy to ta, na którą zaraz przeczytacie przepis, będzie idealna na Wielkanoc. Delikatny krem zarówno może być w wersji wege jak i mięsnej, u mnie z łososiem ale i idealny(...)minut do miękkości. Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami wędzonej ryby lub podsmażonymi plastrami wędzonego boczku oraz opieczonymi kawałkami wiejskiego żytniego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 315

Bloger nie tylko blogiem żyje. To normalny człowiek. Jak każdy inny.Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś

W kuchni Karmel-itki
#Smaki świata - Bułgaria 198

leva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym(...)smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna!   miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego.    Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał

Cooking Monster
Chutney kolendrowy 131

wyobrażam sobie zupy chińskiej, tajskiej czy indyjskiej bez świeżych listków kolendry. Kiedy tylko widzę w sklepie ładną, jaskrawozieloną kolendrę natychmiast muszę ją kupić i od razu zmieniam swoje kulinarne plany na następne 2-3 dni, żeby wykorzystać zakupiony pęczek. Bo kolendry nie da się mrozić, a suszona zupełnie straci swój wyjątkowy aromat i stanie się jedynie zasuszonym wiechciem bez smaku(...)kolendry) i podwójną ilość imbiru.  Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie i wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja).  Chutney kolendrowy Składniki: spory

Kuchnia Prezydentowej
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 165

kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa.   Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze warzywnym(...)warto żałować ziół - wspomagają trawienie i pozwalają na użycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego

Powiedz dietom nie
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 166

składników mineralnych, które podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy.  Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc(...)pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny.  Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu do czasu

peanutbuttermonster
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 187

Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć(...)razem robiłam, ponacinałam je w kratkę ostrym nożem, na głębokość 3mm z obu stron. Ziemniaków nie obieramy. Zostawiamy je w skórkach, myjemy, kroimy na kawałki większe niż do zupy. Wkładamy ziemniaki do osolonej wody i gotujemy ok 10-15 minut. Mają się tylko lekko podgotować, a nie ugotować do miękkości. Na patelnię wlewamy olej, mocno go rozgrzewamy i wrzucamy odcedzone

Karo in the Kitchen
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 161

Witamy! Jakiś czas temu doszła do nas paczka z mega wypasioną patelnią firmy WOLL ze sklepu e-gustus.pl ! Jak widzicie, można ją używać na różne sposoby

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" 152

wykopanych przed zimą małe jadalne korzenie wykorzystuję do typowego polskiego dania, jakim jest ryba po grecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki : ok. 10 dużych boczniaków (starajcie się(...)równomiernie i docisnąć lekko do dna, by grzyby przeszły smakiem warzyw. Danie można podawać na gorąco jako danie główne lub na przystawkę. Na zimno może być przekąską. ----- Podobne: Zupa kalafiorowa Polędwiczki z warzywami Surówka z porów do obiadu Książkę Elif Shafak pt. "Uczeń architekta " wybrałam ze względu na okładkę. Bardzo przyciągnęła moją uwagę. Byłam ciekawa, co kryje w sobie książka

Weekendy w domu i ogrodzie
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 110

surowe warzywa i owoce, które są źródłem witamin, składników mineralnych, enzymów trawiennych i przeciwutleniaczy niezbędnych dla zdrowia układu odpornościowego egzogenne kwasy tłuszczowe, występujące w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk), które są niezbędne do wzrostu i funkcjonowania naszych komórek spożycie płynów, należy wypijać do 8 szklanek wody, soku lub herbat ziołowych spożywanie ziół o działaniu antybiotycznym(...)metabolizm egzogennych kwasów tłuszczowych (pochodzących spoza ustroju) sztuczne dodatki do żywności, pestycydy, występujące w żywności nieorganicznej, przetworzonej alkohol osłabiający układ odpornościwy margaryna, sztuczne (z torebki, kostki) sosy sałatkowe, pieczeniowe, zupy, oleje do gotowania ( z wyjątkiem oliwy extra vergine, olejów tłoczonych na zimno, lnianego , konopnego , rzepakowego) azotany zawarte w sklepowych wędlinach, boczkach, kiełbasach, które w organizmie ulegają przekształceniu w kancerogenne związki

Naturalna Kuchnia
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 154

Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast mieć energię na korzystanie z wakacji, będziesz czuć się zmęczona/-ny. Zupy - kilka razy opisywałam na blogu zupy Marwita, moim zdaniem są idealne na wyjazdy. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, można pić prosto z kubeczka (link) . Nie muszę chyba pisać, że nie warto kupować zupek(...)arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły owoce i warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso.   Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami starego tłuszczu. Ogólnie potraw smażonych

Powiedz dietom nie
Zdrowy jadłospis rodzinny – edycja wiosenna 44

powinniśmy uczyć dzieci jeść tak samo, jak jemy my – Rodzice. Oczywiście pod warunkiem, że dbamy o to, by nasza dieta była zdrowa i nieprzetworzona. Bogata w warzywa, owoce, ryby, dobrej jakości mięso, nabiał, jaja, strączki, produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze . Jeśli w naszym domu będą tylko zdrowe produkty, to tylko z takich będziemy korzystać przygotowując posiłki i tylko takie(...)pysznego z nich? Na przykład: – kompot z rabarbaru bez dodatku cukru, – antyzapalny krem z białych szparagów z kurkumą, – pyszna pasta z zielonego groszku, – zupa botwinkowa, – deser jogurtowo-jabłkowy, – kurczak z batatami i zielonymi szparagami, i wiele, wiele innych zdrowych pyszności. Dwa przydatne poradniki w prezencie Postanowiłam, że oprócz samego jadłospisu z recepturami i listą

Natka Pietruszki
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 287

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g

Gospodyni Miejska
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 156

    Dawno nie przeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić

W kuchni Karmel-itki