Zapowiada się kolejny upalny dzień więc na ochłodę znowu proponuję chłodnik. Tym razem ogórkowy mieszany, z ogórków świeżych i małosolnych. Polecam wszystkim miłośnikom małosolnych. składniki: 4
Monia miesza i gotujeDania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią(...)pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą
Moja smaczna kuchniapodajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Barszcz czerwony inaczej to bardzo smaczna i nieskomplikowana zupa. Podana z gotowanym jajkiem będzie pożywnym i wartościowym posiłkiem. W smaku nutę wiodącą mają buraki, więc uprzedzę ewentualne pytania o smak ogórków – nie przebija buraków. Nie nazwałabym jej ogórkową z burakami, bo w dalszym ciągu jest to jednak barszcz czerwony. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoSezon na ogórki w pełni, a upały wcale nie zamierzają szybko nas opuścić, dla ochłody polecam przygotowanie pysznego chłodnika ogórkowego. Jest on bardzo prosty, lekki i
PysiaGotuje.plBardzo lubię zimne zupy, zwłaszcza, że można przygotować większą ilość i chłodzić się nimi przez cały upalny dzień. Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć. Składniki 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół
Ugotowane pozamiatanesię Wam kolejną oswojoną przeze mnie zupą ale jakoś zapomniałam podzielić się przepisem, na który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna w kolejce(...)ogródka, która jak w poprzednim przepisie pisywałam w smaku przypomina kapustę pekińską, tyle że jest bardziej soczysta, więc jeżeli nie możecie dostać pakchoi to śmiało zastąpcie ją pekinką. ps. Zupa się udała, Miśki za jednym zamachem wciągnęły po dwie porcje każdy. Mi smakowała, a tu już mały krok do przodu Składniki na 6-8 porcji: 600 -800 g kapusty kiszonej
greenscarfWiem, wyszła trochę za jasna. Poszalałam ze śmietaną, zupełnie nieświadomie. Powiem Wam, że chyba nigdy nie udało mi się zrobić tak dobrej ogórkowej. I nie, to nie jest zasługa ilości śmietany :D, to domowe ogórki kiszone. W tym roku wyszły mi wyjątkowo dobre. Jeżeli więc nie macie swoich kiszonek, a możecie od kogoś wyżebrać, zróbcie to. Kupne ogórki nigdy(...)starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę
KardamonovyBrzmi znajomo? Łatwo tutaj o wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo
Kuchenna Kontrrewolucyapowodzeniem wykorzystać można również niskokaloryczny jogurt, kefir, śmietanę lub maślankę Chłodniki można przyrządzać w wersjach podstawowych, ściśle trzymając się przepisu lub eksperymentować z niecodziennymi dodatkami czyniąc, z zimnej zupy wykwintne i bardzo wyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże(...)słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej
Moja smaczna kuchniaUwielbiam ogóreczki małosolne i zeżeram je w dużych ilościach. Postanowiłam zrobić z nich zupkę bo jeszcze jakoś do tej pory nie robiłam. Gotuję ją tak samo jak ogórkową tylko zamiast ogórków kiszonych daje małosolne. Zupka jest bardzo pyszna i delikatna w smaku. Dodam tylko, że moje małosolne to takie 4 dniowe ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają(...)ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę
Monia miesza i gotujesmakami, mogą dodać do niej więcej kefiru. Botwinka na blogu Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na chłodniki: chłodnik z kiszoną botwinką Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Chłodnik Chłodnik z kiszonych buraków Chłodnik z kiszonych buraków Czas(...)opcjonalnie kefir ulubiona zielenina do posypania Wykonanie: Zawartość słoika z kiszonymi burakami bardzo dokładnie blendujemy. Potem chłodnik można przecedzić, jeśli wolicie "gładką" konsystencję. Natomiast jeśli nie lubicie zbyt gęstej zupy, możecie ją rozrzedzić jeszcze kefirem. Chłodnik podajemy dobrze schłodzony, posypany pokrojona rzodkiewką i świeżymi ziołami z dodatkiem jajka
Kulinarne przygody GatityNiektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso
Ugotowane pozamiatanezielony chłodnik z jarmużem w roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatity