bardzo je lubimy. Dziś gościła u nas ze świeżych ogórków i powiem, że wyszła delikatna, aromatyczna i bardzo pyszna. Taka zupa to świetna alternatywa dla tradycjonalnej ogórkowej . Jeżeli jeszcze nie robiliście takiej to zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 2 L bulionu 600 g świeżych(...)patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone ogórki i smażyć do momentu aż ładnie się zeszklą. Ogórki dodać do garnka i całość gotować do miękkości ziemniaków. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia KasiCiekawy smak ogórkowej w nowej wersji Składniki • 1 cukinia ok 25 cm • 2 marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię(...)olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła aż odparuje woda dać do zupy. Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki
W królestwie smaków BeatyDawno nie jedliśmy ogórkowej, więc naszła nas wielka ochota. Wyszła bardzo smaczna i delikatna. Składniki 4 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 50 g pęczaku 1,2 l bulionu cielęcego 2 łyżeczki masła klarowanego 1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości. Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenwstąpcie do Zupy. Następnie poczekajcie na Las. Co to za miejsce? A więc tak, do godziny 17.00 możecie zjeść pyszną i sycącą zupę np. z ananasa i z rozmarynem, rozgrzewającą meksykańską albo tradycyjną ogórkową z koperkiem. Nie uciekajcie za szybko, ponieważ po 17 zmienia się Zupa w Las. Na ścianach pojawiają się podświetlane dzikie zwierzęta, światło się przyciemnia, ślad
pink envelopetaka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara
Kuchnia PrezydentowejChłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance przygotowaliśmy podczas warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek , zorganizowanych przez agencję Mediastory. 0,5 litra
królestwo garówprostu świetna. Kiedy podałam ją na stół, Dario popatrzył sceptycznie i stwierdził: Wolałbym ogórkową. Powiedziałam zdecydowanie – dziś zjesz dyniową, a jutro zrobię ci ogórkową. Zjadł. Może nie będzie to jego ulubiona zupa, ale smakowała mu. Smakowała także mojemu tacie, ale mama nie stała się jej zwolenniczką. Co do mnie, na pewno będę wracać do tego przepisu. Dynię
W mojej kuchniOgórkowa o bardzo wyrazistym smaku. Faktem jest że jedyny tłuszczyk pochodzi z łyżki z oliwy z oliwek. Taką odchudzoną wersję często przyrządzam w domu jako
wysmienityzakończyły się w końcu sukcesem, bo zjadł dwa i powiedział, że dobre. Tylko na zdjęcia się już nie załapał i twarożku nie chciał. Jego ulubioną zupą jest raz pomidorowa, innym razem ogórkowa. Czasami zje kapuśniak, najgorzej idzie chyba z jarzynową. Ale to przecież byłoby za dużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli
bistro mamamogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki
R'n'G KitchenSkładniki: 750 ml wody 4-5 ogórków gruntowych 1 marchew 1/2 cebuli 4 średnie ziemniaki 1 kostka rosołowa pieprz, sól olej do smażenia koperek groszek ptysiowy
kolorowotorcikowowprowadziła ją do menu jednej z restauracji. Do tamtej pory, chyba niewielu z nas wiedziało, że taka potrawa w ogóle istnieje ;) Zupa ta jest słona i kwaśna jednocześnie - trochę jak Nasza ogórkowa. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też
Moja Książka Kucharskazupy. Ja zostałam ambasadorką Winiary dzięki uprzejmości portalu rekomenduj.to . Z trzech proponowanych smaków ta do ogórkowej wypadła najlepiej, chociaż moja ogórkowa jest nie do porównania. Myślę, że takie ułatwienie do przygotowania zupy sprawdzi się w niejednym domu - chociaż ja jestem za gotowaniem bez fix-ów i innych ulepszaczy
Magiczne Życie Martyosolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków
Tradycyjna Kuchniagotować z 20 minut, dodać ugotowany ryż, klopsiki, posiekany koperek i gotować z 3 minuty dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać
W Mojej Kuchni Lubię