też tak macie, że jak żar leje się z nieba, to kompletnie tracicie apetyt? U mnie to norma, więc latem mogę żywić się właściwie wyłącznie sokami warzywno – owocowymi, lekkimi zupami czy chłodnikami na bazie jogurtów. Ma to same zalety – nie dość, że chudnę, to jeszcze nie muszę martwić się o nawodnienie, co jak możecie przeczytać TUTAJ jest bardzo, bardzo ważne(...)kroimy na mniejsze cząstki. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Ugotowany i wystudzony groszek, ogórki, czosnek i jogurt umieszczamy w mikserze/blenderze i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą wg uznania. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Zupę przelewamy do miski, posypujemy startymi przyprawami oraz koprem i… gotowe. Serwujemy schłodzony. Bon apetit! Artykuł Zielony chłodnik idealny na upały pochodzi z serwisu Kate's Kitchen
Kate's KitchenGrzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą wodą. Dodać cynamon. Następnego dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy na talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje: 100 g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych na duże
Ugotowane pozamiatanebób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku(...)minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, pietruszkę i seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonySezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Lubicie ? Ja pokochałam od pierwszego kęsa, zarówno te zielone, jak i białe. Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 średniej wielkości pietruszka 1/3 selera 2 większe ziemniaki 1 cebula 1 l bulionu drobiowego sól, pieprz 4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)warzywa zmiękną. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy. Zupę zdjąć z ognia - zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kosteczkę. Na patelni po cebuli usmażyć na złoto grzanki. Zupę podawać posypaną grzankami. Smacznego
kolorowotorcikowoDelikatna gęsta, a zarazem lekka zupa, w której smak papryki jest bardzo intensywny, dzięki wcześniejszemu pieczeniu. Smak zupy podkreśliłam słodkimi pomidorami i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni. Zupa jest idealna na ciepłe letnie dni, można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to jest sycące, ale nie kaloryczne, więc bez obaw możemy wcinać je gdy jesteśmy(...)warzywnym. Dodać przyprawy oraz świeże listki tymianku, gotować ok. 10 minut od zagotowania , a następnie wszystko razem rozdrobnić za pomocą blendera aby powstał gęsty, gładki krem. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać na gorąco lub zimno posypaną ziarnami. Ewentualnie dodać kleks jogurtu greckiego. Smacznego
Krylowa Kuchniaarbuzem jest lekkie, ale pełne aromatów. Chociaż to tylko zupa, to w upalny dzień wystarczy za cały obiad. Czas: 10 minut Poziom trudności: Dziecinnie proste Liczba porcji: 2 Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki, że warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuzem
Niedzielny kucharzSezon na pomidory oraz paprykę w pełni dlatego warto korzystać. Dzisaj polecam Wam kremową zupę pomidorowo-paprykową z drobniutkim makaronem. Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem
Kuchnia moimi oczamiskropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe! Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniajakoś trudno mi uwierzyć, że uprawa jest kilkukrotnie droższa. No, ale mogę się mylić. W każdym razie kupiłam ją, aby spróbować jak smakuje. Najprościej zrobić zupę, a żeby podkreślić jej intensywny kolor, padło na krem. Moja marchewka okazała się bogata w swój naturalny barwnik i krem wyszedł w tak intensywnym kolorze, że wygląda jakby był z buraczka 😊 W smaku też(...)temperatury 180 stopni i, jeśli to możliwe, z włączonym termoobiegiem. Podpiec marchewkę aż zacznie się bardzo delikatnie rumienić. (Trzeba jej pilnować, bo szybko może się przypalić.) To naprawdę jest zupa z fioletowej marchwi, a nie z buraczków
Codzienna kuchnia niecodziennakorzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 puszkę mleczka(...)kokosowego 3-4 cm imbiru 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka curry 1 łyżeczka mielonego chilli 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania Smażony sezam i pestki słonecznika do podania Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy
Bananowe PoleWieczory już coraz chłodniejsze. Na rozgrzewkę zupa w kolorze zachodzącego słońa. Dyniowa. Składniki na 4 porcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić(...)kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika
My simple kitchenRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny
Humanistka w kuchniTaka zupka to marzenie... Jakoś tak zawsze omijałam szerokim łukiem zupy dyniowe (przerażał mnie ich słodki i mleczny smak). Do czasu aż natknęłam się
Smaczne Zdrowe