długiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki: 1l rosołu, 30og pora, 500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki(...)śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem ze śmietany. Foremką do ciasteczek wykroić z tostów serduszka. Podawać jako dodatek do zupy. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościwywaru wrzuć marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całość na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z jajkami na twardo. Życzę smacznego
Różne smaki w kuchnipostaci chojnej ilości złocistych grzanek i kilka kawałków podsmażonej cukini, która lekko skarmelizowana staje się soczysta i słodka sama z siebie, dopełniając smak zupy i wzbogacając teksturę :) Pozostaje już teraz tylko rozsmakowaćsię w tej sierpniowej dobroci! Krem z cukini i brokuła Potrzebujesz: 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka oleju 500g cukini 250g ziemniaków 100g brokuła ok. 500ml wody(...)Zmiksuj całość na krem przy pomocy blendera ręcznego, dopraw do smaku solą i peprzem. Do tego: 1. Na suchej patelni podpiecz pokrojone w kostkę pieczywo, aż będzie chrupiące. 2. Cukinię pokrój w drobną kosteczkę i smaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż zacznie się lekko przypiekać, dopraw odrobiną soli i układaj wraz z grzankami na zupie. Smacznego! Courgette
Kuchnia w Słońcu SkąpanaAksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3 ziemniaki 500
R'n'G KitchenOdkąd pamiętam, zupa ziemniaczana, często była u mnie gotowana 🍴. Na rosole była przygotowywana i śmietaną zabielana. Ja 👩 jednak ziemniaczaną inaczej ugotowałam i na krem zmiksowałam. Użyłam cebuli i ziemniaków czerwonych, przypraw ulubionych, następnie całość zmiksowałam i z mieszanką przypraw - suszonych pomidorów z chili podałam. Zupa wyszła bardzo kremowa, w smaku nietypowa 👄 ❤. Składniki: 3 duże czerwone cebule, 1 kg czerwonych ziemniaków
Moniki SmakołykiNie znam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY
WYSPA SZCZĘSLIWANiezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaGotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odcinamy końcówki pączków z każdego szparaga, możemy je później użyć do udekorowania zupy. Pozostałe szparagi rozcieramy blenderem, aż powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy
Kolizje Smakówzawsze mam w lodówce, tak się porobiło od zeszłego roku. I kiedy przychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający! Zupa curry z Dyni na kokosową nutą 1 mała cebula, posiekana 1 mały ząbek czosnku, posiekany 400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido
Dzieje kuchennej Wiewiórygdyż jesień już na finiszu. Dzieci akurat poprosiły o zupę kalafiorową to też dostały co chciały. Wiem, że nie o takiej zupie marzyły, ale ta też przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek. Krem z kalafiora z pieczarkami składniki: 500 g kalafiora 200 g ziemniaków 1 cebula 1 szalotka 300 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego(...)będą miękkie. Ściągamy garnek z ognia i miksujemy warzywa na gładki krem. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy na suchą patelnię i dusimy tak długo aż odparuje cały płyn. Dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy pieczarki na rumiano. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Zupę przed podaniem również należy doprawić do smaku. Nalewamy porcje zupy
Przysmaki Karolkiśmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować. Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy na krem. Pomidory kroimy w kostkę i rozgotowujemy. Do ugotowanej zupy dodajemy przetarte pomidory i 1/2 szklanki mleka i zieleninę. Po dodaniu pomidorów możemy zupę jeszcze zmiksować ale to nie jest konieczne. I zupa gotowa
Olikowa kuchniaPyszny i esencjonalny krem z suszonych grzybów leśnych. Prosty w przygotowaniu. Smaczna propozycja na Wigilijną kolację ostatnio zamiast grzanek podałam go z ➦ Świąteczna dekoracja z ciasta francuskiego . 30 gramów suszonych grzybów 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała cebula 2 łyżki masła sól Pieprz 50 ml słodkiej śmietanki Grzyby opłukać, zamoczyć przez 2 godziny(...)pokroić w kostkę dodać do wywaru grzybowego i gotować aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle dodać do zupy wraz z przyprawami i śmietanką z wymieszać i zmiksować na jednolity krem. Jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i doprawić do smaku. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym. Link do przepisu na Świąteczna
Andzia Pichcismacznie, u mnie króluje w potrawach dynia, akurat mam to szczęście, że z mojego własnego ogrodu, małe foremne kule japońskiej dyni wręcz stworzone są do zup. Mięsiste o soczystym kolorze pomarańczy. Smak zupy podkręca imbir, sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i egzotyczne przyprawy, prażone orzechy włoskie w miodzie dopełniają jej smaku. Już sam zapach podczas gotowania(...)płatki chili i wędzoną paprykę, wlać sok z pomarańczy, gotować 2 minuty, zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować blenderem na krem, wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę rozlać do miseczek udekorować kleksem z mleczka kokosowego , posypać prażonymi orzechami udekorować natką kolendry lub pietruszki i podawać. Smacznego
Wanilia i KardamonZima powoli się kończy, a ja mam dziś dla was z upę curry z pietruszki i jabłka . Jesienno - zimowe warzywa o tej porze roku idealnie nadają
Codzienne GotowanieBłyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny - krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami. Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić(...)grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 200°C). Przygotowane grzanki pokroić na zgrabne kawałki. Z zupy wyjąć główki szparagów, a całą resztę zmiksować za pomocą blendera. Następnie krem ponownie zagotować i zaciągnąć mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowany krem podawać z główkami szparagów i serowymi
Ugotować