zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:9/94)

Gorące zupy na jesienne chłody 144

Krem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z “Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)płynie:) ZUPA VICHYSSOISE, CZYLI KREM Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czytaj dalej PROWANSALSKA ZUPA POMIDOROWA Każda łyżka tej zupy to dawka zaklętego w pomidorowym kremie lata i słońca. A wszystko zrobione z trzech składników

Niedzielny kucharz
Hity Niedzielnego Kucharza: Gorące zupy na jesienne chłody 126

Krem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z „Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)płynie:) ZUPA VICHYSSOISE, CZYLI KREM Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie. Czytaj dalej PROWANSALSKA ZUPA POMIDOROWA Każda łyżka tej zupy to dawka zaklętego w pomidorowym kremie lata i słońca. A wszystko zrobione z trzech składników

Niedzielny kucharz
Kremowa czosnkowa 116

Świetna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego(...)stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą soli. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, por i czosnek i smażymy przez kilka minut na małym ogniu. Po przesmażeniu łączymy

Smaki Na Talerzu
Krem z cukinii i pora 199

Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Krem z pasternaku 129

świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy sól

codojedzenia
Zupa porowa 155

przygotowałam zupę - krem, a jej smak przeszedł moje oczekiwania;) mimo, że to danie kuchni brytyjskiej jest godne polecenia:)  Zupa jesty banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje oczywiście wyśmienicie! Wszsytkim gorąco polecam, szczególnie tym zapracowanym, ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami. 3-4 pory 2-3 ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać

Codzienne Gotowanie
Zupa porowa vol. 2 174

mamy czasu gotować obiadu i trzeba wymyślać coś na szybko. Wtedy doskonale sprawdzają się takie mrożonki. Przepis na moją zupę porową znajdziecie tutaj :) Krem z porów Po wyciągnięciu porcji mrożonej zupy z zamrażalnika musimy dać jej nieco się rozmrozić. Kiedy przestanie być już jedną zwartą bryłą możemy miksować. Sprawdzi się zarówno stojący, jak i ręczny blender(...)nakładem pracy mamy gorący i pyszny obiad, a przecież życie trzeba sobie ułatwiać ;) Taką zupę można również podać z klopsikami, ale także z grzankami lub posypaną parmezanem, ziołami czy szczypiorkiem (tak jak u mnie). Nam smakowała zarówno w klasycznej postaci, jak i w formie kremu. Smacznego

Ratunku obiad
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 194

Dziś się to zmieni! Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam(...)sierpnia. Liczy się data stempla pocztowego ;)We wrześniu zbiorę wszystkie zgłoszone przepisy. Liczę na Was! Mam nadzieję, że będzie co podsumować ;)To tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek

bastalena
Zupa na każdy dzień roku 131

zupy - gęste i rozgrzewające, w sam raz na tę porę roku;)  Pozdrawiam! PS. Pierwszym przepisem jaki wykorzystałam z tej książki był pomysł na zupę porową , czy raczej krem z pora - bardzo smaczna, kremowa, gęsta, rozgrzewająca. Polecam! Następna w kolejce jest zupa z brukselki

Codzienne Gotowanie
Zupy wielkanocne – przepisy 175

żurek Bezglutenowy żurek gryczany Żurek z kaszą Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą Żurek na wędzonce Żurek Zupa krem chrzanowa Zupa chrzanowa Zupa krem z rzeżuchy Zupa z pokrzywy Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Zupa koperkowo – szpinakowa Zupa szczawiowa Zupa krem szczawiowo – brokułowa Zupa krem

Dorota Smakuje
Zupa grzybowa krem 130

Zupa grzybowa krem Wigilijna zupa grzybowa Podczas Wigilii nie może zabraknąć na stole aromatycznej tradycyjnej zupy grzybowej. Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z grzybów leśnych i pieczarek, udekorowana smażonym porem i creme fraiche jest nie tylko bardzo smaczna, ale też pięknie i apetycznie się prezentuje. Krem grzybowy z kilku gatunków grzybów świeżych i suszonych, na który przepis(...)rozgrzewamy olej, niewielkimi partiami smażymy pokrojonego pora na złoty kolor i przekładamy na papier do odsączenia. Gorącego pora oprószamy startym na drobnych oczkach piernikiem i leciutko solimy. Zupę serwujemy z kroplą creme fraiche, porcją podsmażonych podgrzybków, usmażonym na  chrupiąco porem i proszkiem z suszonych grzybów. Do zupy grzybowej krem idealnie pasuje niemieckie wino  Spätburgunder

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 126

miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona) 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 średnia cebula(...)oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.  Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu

Codziennik Kuchenny
Zupa-krem z zielonego groszku 94

zupy z azjatyckiego lokalu Du-Ża Mi-Ha. Nie dość, że obłędnie smaczne to porcje takie, że można się w nich kąpać! :)). Tak więc tym razem była pora ma zupę-krem z zielonego konserwowego groszku. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłem. Madzia znalazła przepis w jakiejś książeczce kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już(...)gotujemy aż groszek będzie miękki. Potem miksujemy blenderem na jednolity krem, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :) Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z buraków 196

moim domu zapanowała ostatnio zdecydowanie moda na zupy krem. Doszłam do wniosku, że teraz pora na buraka. Zupa jest smaczna i sycąca. Koniecznie polecam podawać ją z jogurtem naturalnym, a im więcej go dodacie, tym smaczniejsza będzie zupa. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 czerwona cebula 2-3 gałązki natki selera(...)cukier, po czym gotować godzinę na średnim ogniu. W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe warzywa zmiksować blenderem na jednolity krem. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym i opcjonalnie można dodać odrobinę umytej i posiekanej natki pietruszki

Passions hobbies life
Pomidorowe kuleczki z czerwonej soczewicy (VEGAN) 116

składnikiem jest moja ulubiona, czerwona soczewica . Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa i jest bardzo szybka w przygotowaniu - nawet nie wymaga wcześniejszego namaczania!  Do tej pory stworzyłam już zupę krem oraz potrawkę z soczewicy, więc teraz czas na... pomidorowe kuleczki. W sam raz jako zagryzka na imprezę, jak i "mięsny" dodatek do obiadu. Ja najchętniej podaję

Kuchnia Ellie