Lekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo intensywna w smaku i aromacie, podczas jej przygotowania na całą kuchnię będzie pachniało dynią i kwaskowatymi pomidorami, a więc bardzo serdecznie was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 500 g dyni
Kuchnia ŁukaszaDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Jesienią dynia królowała na moim blogu, a zabrakło flagowego przepisu na aromatyczną zupę-krem. Nadrabiam tę zaległość, zwłaszcza że ta zupa wpisuje się w kulinarny kalendarz zimowy. To bardzo podstawowy przepis, nie za bardzo wydziwiony. Jedno, co ją wyróżnia to użyta mieszanka przypraw, którą robię sam tłukąc kilka składników w moździerzu. Zupa... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa krem z mango i dyni Składniki: Dynia – 1 sztuka średniej wielkości np. Hokkaido Mango – 1 sztuka Olej z orzechów ziemnych – 2 łyżeczki Mleko kokosowe – 1 puszka Bulion warzywny – 3 szklanki Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masa, suszone mango (opcjonalnie), imbir Wykonanie: Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim dynię razem z cynamonem, imbirem i garam masala. Gdy dynia delikatnie zmięknie przełożyć ją do garnka, zalać bulionem i gotować aż będzie miękka. Następnie dodać do zupy obrane mango i całość zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami
Kuchnia Bon AppetitZupa w postaci gęstego kremu na bazie dyni oraz ziemniaków, o bardzo subtelnym smaku, lekko rozgrzewająca (za sprawą czosnku, gałki muszkatołowej i papryczki chili), pożywna, a przy tym banalna i równie szybka w przygotowaniu- jak to bywa z zupami wegetariańskimi- oraz mało kaloryczna, gdyż całość to około 1220 kcal (a dzieląc na 4 porcje, to zaledwie 305 kcal!). Do zupy(...)gałki muszkatołowej i ostrej papryczki chili- do smaku koper- do posypania Dodatkowo: * boczek wędzony w plastrach- wedle uznania Zupa krem: Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili
Kraina Miodem PłynącaZupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna. Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika (polecam Skworcu ) pestki dyni Wykonanie(...)czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i całość gotujemy 40 minut. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego
Smak mojego domulodowatej mżawce taplają się marzenia, lubują się tajemnice i gubią ludzkie serca. Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano(...)kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż na blasze, skrop oliwą
U Fiolkilodowatej mżawce taplają się marzenia, lubują się tajemnice i gubią ludzkie serca. Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano(...)kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż na blasze, skrop oliwą
Fiolka w kuchninajprostszy przepis na krem z dyni, który zawsze wychodzi. Zupa bazuje na indyjskich smakach, czyli podstawie z czosnku i imbiru plus mieszance przypraw garam masala. Znajdziemy w niej między innymi nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli
W kuchni wieczoremwypestkowaną dynię - dusić aż warzywa zmiękną - nie muszą się rozpadać. W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino. Zupę gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną i zaczną się rozpadać. Pod koniec gotowania do zupy dodać ketchup oraz napój ryżowy Alpro. Możecie go zastąpić mlekiem kokosowym lub słodką śmietanką. Zupę doprawić do smaku przyprawami. Ugotowaną zupę zdjąć(...)ognia, zmiksować blenderem na krem. Smacznego
kolorowotorcikowoupalnym lecie nareszcie nadeszła jesień :) Pora przywitać ją jesienną zupą krem z korzennymi przyprawami, czosnkiem, grzankami, pestkami dyni, ubitą kremówką i moim ulubionym olejem z pestek dyni <3 Jest pyszna! Składniki na 4-5 porcji: zupa: 1 mała dynia 3 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz(...)gładki krem. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć do zup y. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, goździkami i gałką muszkatołową do smaku - wg. uznania (ja używam dużo przypraw). Można dodać sok z 1-2 pomarańczy. Dodać łyżkę masła. Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, posolić. Na talerzu posypać zupę grzankami, pestkami dyni i polać olejem
Ze smakiem i z pasjąJak byłam małą dziewczynką to moja babcia robiła tę zupę w zimowe dni. Zupa była pyszna, kremowa i sycąca. Z łazankami domowej roboty :) Nawet moje koleżanki
Bea(u)ty kitchendynia, kukurydza i wiele innych), które doskonale nadają się do przygotowania fantastycznych, zawiesistych i bardzo smacznych zup. Jesienne zupy moim zdaniem muszą być geste, aromatyczne i sycące. Mam nadzieję, że moje zupy przypadną Wam do gustu i że każdy znajdzie w tym zestawieniu coś dla siebie. Polecam! Pikantna zupa z kukurydzy Zupa dyniowo - marchewkowa Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy Zupa(...)zupa z pieczonej papryki Ostra zupa z ciecierzycy Zupa bananowa z curry Zupa z pieczonego kalafiora Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem Gęsta zupa z soczewicy Rozgrzewający krem z dyni z chrupiącym bekonem Jeżeli spodobały się Wam moje pomysły na jesienne zupy i przygotowaliście którąś z nich to koniecznie dajcie znać! :) Smacznego
Codzienne Gotowanienajlepiej wykorzystać :) Najrozsądniej jest kupić kilka dyń, przygotować z nich puree, pochować do woreczków i zamrozić. Puree z dyni można wykorzystać jako dodatek do sernika , zupy-krem , ciast dyniowych lub quiche z dyni. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 duża dynia Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, przy pomocy łyżki wygrzebujemy
My Culinary Artkrem SKŁADNIKI: • 2 -3 kg dyni (u mnie Hokkaido) • 500 g ziemniaków obranych ze skórki • 2 marchewki całkiem duże • 2 cebule • kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie) • sól • czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Dynie obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję w kawałki. Musi być minimum 2 kg netto po obraniu, jeśli hokkaido, to razem ze skórką gotuję, ponieważ tej dyni(...)Wtedy wybieram 2 dynie po 1,2 kg każda. Wystarczy wyjąc tylko pestki! 2. Cebule oraz ziemniaki obieram i kroję w dużą kostkę. 3. Marchewki obieram i kroję w plastry. 4. Do garnka wkładam dynie, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewam około 2-3 litrów wody, solę i gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody, jeśli
Anioły w kuchniTaka lekka zupa z całym mnóstwem warzyw i dodatkiem imbiru, idealnie rozgrzeje nas w jesienne dni. Zrobiłam wersję dosyć rzadką, ale myślę, że lepiej sprawdzi się zupa krem. SKŁADNIKI 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Zupę rozlać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki
Passions hobbies life