votes ) Krem z dyni ze smażonymi klopsikami Krem z dyni ze smażonymi klopsikami , to wybitnie jesienna propozycja . W tym sezonie, niestety nie było urodzaju na dynie i mimo, że posadziłam prawie trzydzieści krzaków , zbiory są marne , wręcz głodowe . Cóż raz tak , a raz inaczej…. Jednak na zupę wystarczyło , może nawet da się coś jeszcze z nich ugotować . Mówi się(...)danie 100 ml słodkiej śmietany 18 % do zup masło sól do smaku dodatkowo : szczypiorek do przybrania Składniki z listy „klopsiki” , umieszczamy w misce i wyrabiamy na gładką masę . Z mięsa formujemy klopsiki o wielkości monety 5 zł , obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron . Dynię obieramy , pozbawiamy komory nasiennej i opiekamy
Ogrodnik w podróżyDzisiaj pomysł na danie przygotowane z pieczonej dyni hokkaido i jabłek podane z ryżem. Zupa-krem, która jest bardzo gęsta i sycąca. Obiad na słodko, który powinien posmakować dzieciom. Ponadto jest to świetny sposób na przemycenie warzyw i owoców w zupie mlecznej. Polecam przygotować. Składniki na 2-3 porcje: 1/2 dyni hokkaido (waga po usunięciu miąższu około(...)garnka, wlać mleko i zmiksować. Ewentualnie dolać więcej mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta. Na sam koniec zupę -krem zagotować i wsypać do niej zwykły cukier, szczyptę soli i cynamonu. Podawać z ugotowanym ryżem. Przed i po upieczeniu. Uwaga: dyni i jabłek nie trzeba obierać ze skórki. Pomysł STĄD
Ugotowaćskładniki 500g dyni 1 mała papryczka chilli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 400 ml mleczka kokosowego odrobina tartego imbiru (1-2 cm) Krem z dyni – przepis Na blaszce do pieczenia układamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojone w ćwiartki pomidory i ząbki czosnku. Warzywa pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy(...)pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli, i drobno pokrojony imbir. Całość gotujemy przez 5-7 minut, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wierzch zupy możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni. Smacznego! Post Krem z dyni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dyni najczęściej robi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych
W SMAKkrem ze świeżego szczawiu. Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka(...)warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i jajkiem pokrojonym w kostkę
Walijskie PichcenieGotowanie podoba się Jaśkowi coraz bardziej, co mnie cieszy bo w szarobure dni mamy wspólne zajęcie. Dziś pokusiłam się o przepis z użyciem blendera. Tak coś
Mama z miastamojej rodzinie krem z dyni gości tak naprawdę dopiero od roku, ale jest bardzo lubianą zupą. Dziś wersja bardzo kremowa i bardzo gęsta. Zupa została wzbogacona smakiem czosnku i kremowym serkiem również z dodatkiem czosnku i ziół. Dodatkowo przygotowałam małe ptysiaki do podania tej zupy. Nazywam je ptysiakami nie groszkiem ptysiowym bo są znacznie od niego większe. Ptysiaki wypełniłam(...)samym serkiem, który dodałam do zupy, całość świetnie się komponowała. Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigruszkę. Dynia bardzo popularna i łatwo dostępna, charakteryzuje się dość uniwersalnym smakiem, pasuje do dań na słodko i na wytrawnie. Jej miąższ jest smaczny i słodki, pod warunkiem, że kupimy jej oryginalną odmianę niekrzyżowaną. Skóra dyni piżmowej jest niejadalna. Miąższ tej dyni ma zdecydowanie mniej skrobi niż dynia Hokkaido, więc rekomenduje jej użycie do wszelakich sosów, zup, kremów
SMYKWKUCHNIPrzerabiania dyni ciąg dalszy.. tym razem trafiło na zupę krem ale z nutą ostrości dzięki papryczce chilli i sambal oelek. Miała być tylko z dyni, ale w lodówce leżała jedna biedna, smutna, niewykorzystana, pieczona papryka i postanowiłam ją dodać dla smaku i koloru zupy. I tak powstała prosta, szybka i smaczna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki: Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny(...)miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba kombinować z innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy (ale oczywiście
Symfonia SmakówDynia jest teraz wszędzie! Nie mogąc już dłużej czekać, narażając swoje zdrowie na nieprzyjemną aurę panującą na zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię
Pink Enveloperazem nie zrobiłam ulubionej pomidorówki (postaram się kiedyś podzielić przepisem:)), a poszłam w kierunku zupy dyniowej. By nie był to tylko sam krem to dodałam również soczewicę czerwoną i podałam z grzankami. Zupa dyniowa z soczewicą Składniki 500 g dyni 2 łyżki oliwy 0,5 ... Czytaj dalej Zupa dyniowa z soczewicą Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi z serwisu
Pink EnvelopePyszny, rozgrzewający KREM Z DYNI z dodatkiem imbiru to klasyk każdej jesieni. Jeśli lubicie pikantne i wyraziste zupy dodajcie do niej więcej imbiru i płatków chilli! Artykuł Krem z dyni pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinesycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam!Scroll
karmelowyZupa z pieczonej dyni Hokkaido! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! Życzę smacznego
SMYKWKUCHNI