pogodę odbiję sobie pysznym kremem z botwinki. Muszę korzystać póki jeszcze na moim ulubionym straganie Pani ją sprzedaje. Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 2 marchewki 1 młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki litr wody łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: śmietana, koperek, jaja Por, cebulkę i czosnek myjemy(...)dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe
Mango Papajaczęściej na stole. Jako pierwsza w tym sezonie potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru
W kuchennej krainiepotrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu
Ogrodnik w podróżyNie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się
Ostra na Słodkocreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek pora - 1 cukinia sporych rozmiarów - 3 ząbki czosnku - 150 mililitrów śmietanki(...)garść kiełków rzodkiewki - 1 mały jogurt naturalny - 2 liście laurowe - 3 ziarnka ziela angielskiego - 3 ziarnka pieprzu czarnego - sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy
Życie zamknięte w smakurosół- 6 podudzi z kurczakana zupę:3 por6 ziemniaków2 gałązki celera400 ml śmietany sól, pieprz2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy(...)Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :) Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam
Smaki Edytydzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli(...)często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość przelać do garnka z zupą. Zmiksować wszystko na gładki krem. Spróbować. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą (jeśli potrzeba). Zagotować
Moja Delicjazrobić krem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw: marchewki, selera, pietruszki i pora gotujemy wywar. Dodajemy do wywaru liść laurowy(...)maśle. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
paapilotkaafoliowego, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Jedna porcja zupy krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry i jogurtem naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)pietruszkę), dodajemy do niego przesmażona cebulę i czosnek oraz opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut, do czasu, aż soczewica zrobi się miękka. Miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Na koniec doprawiamy curry, solą i pieprzem. Kurczak curry: Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną
W kuchni Katiewiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się w oka mgnieniu. Niby wytrawne dane(...)wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem. Podgrzewam
Przysmaki Karolkiprzeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana :) Tę zupę córka ma jeść od czasu do czasu(...)zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub młode mamy , tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa. Poza tym bardzo dobrze działa na wzrok ze względu na beta karoten zawarty w marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki i muszą siedzieć "po nocach" i się uczyć - to również polecam tę zupę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora
MarciochaKucharzyzupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu(...)pokrojoną w piórka, por pokrojony w półtalarki i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną. Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy do zupy dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie
Smakowity Blog Kulinarnydrodzy zaprezentować trzy fajne przepisy na świeże śniadanie i fajny obiadek na wiosenną porę :)Coś co może Wam zasmakować na śniadanko a nawet i kolację czyli świeżo wypieczony Chlebek francuski daje sobie rękę uciąć, że będą cudowne kanapeczki jak i chlebek idealnie pasuje do zup i kremów, sałatek soczek świeżo wyciskany do świeżych kanapeczek Sok Marchewkowy, z Jabłkiem
pichcisztoprzygotowac na szybko krem z pieczarek, ktory przy okazji stal sie kolejna propozycja w ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy.Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc
Przysmaki Karolki