Wszystkie moje ulubione potrawy najlepiej lubię jeść w domku rodzinnym:) Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem
MarciochaKucharzyDzień dobry! Koniec roku to czas podsumowań. Noworoczne postanowienia, ważne wydarzenia, zawarte znajomości i wiele wiele innych. Zastanawiamy się czy to co zrobiliśmy, przeżyliśmy, nas satysfakcjonuje
Pora coś zjeśćmały por)1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściachlistki z 4 młodych pokrzyw1 pęczek czosnku dziwnegośmietanka do zabielenia zupy1 łyżka tartego chrzanusól, pieprz1 łyżka masłaGotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą(...)pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem
Bon Appetit MałgorzatyJak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia.Sk
Bon Appetit MałgorzatyDzisiejszy obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci
pieprzny smaczekSkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać
Gaździnka warzyNadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją: Gin , Mirabelka , Zuzia , Mops , inna Zuzia oraz Bartoldzik . Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego(...)też, gdy przechadzając się po sklepie i zastanawiając się, co przygotować w zamian, wpadł mi w oko ogromny seler, niezwłocznie zdecydowałam, że przygotuję z niego pyszny krem. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam! Składniki : 1kg korzenia selera
Codzienne GotowanieSmaczny , sycący , kremowy... tak w skrócie , można opisac wrażenia podczas delektowania sie tym przysmakiem :). Przepis przez przypadek zobaczyłam w EG :) Troszeczkę zmodyfikowałam , ale efekt jest jak
Słodkości i nie tylkodomu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem(...)gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty
BaRepasproszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego 2 łyżki masła kmin rzymski kolendra sól pieprz Pora pokroić w plasterki a cebulę w kostkę(...)Masło roztopić i podsmażyć na niej cebulę a po 5 minutach dodać pora i dusić na małym ogniu dalsze 5 - 8 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie, dodać pora i cebulę, całość zmiksować na krem. Dodać przyprawy i imbir starty na papkę. Radzę od razu
Jadło i czytadłoPyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora
Moje-pitraszeniemarchewki 1 pietruszka 1 pasternak kawałek selera kawałek pora 1-2 łyżki oleju rzepakowego 80 g kaszy jaglanej przyprawy: sól morska, curry , pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy i prawdziwy 1 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut. W tym czasie(...)porcje kaszy. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną. Kolejno całość zblenduj na gładki krem. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :Pcukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie
KUCHARNIABardzo lubię zupy.Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole.Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki.Danie jest idealne na chłodne dni.Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje(...)potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym
BaRepas