Dziś czwartek w związku z czym pora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki
Codzienne GotowanieZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na
Humanistka w kuchniblogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów
Kulinarne przygody GatitySezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina
Moja Galeria Smakumiało być troszkę inaczej... Na ratunek w takich momentach przychodzą rozgrzewające zupy, które po letniej przerwie wracają do mojej kuchni. Na początek aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Robiłam ją do tej pory dwukrotnie i na pewno zrobię jeszcze kolejny raz tej jesieni. Po internecie krąży wiele przepisów na taką zupę , lecz ja zdecydowałam się skorzystać(...)bulion. Warzywa ugotować do miękkości. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Gdy całość będzie miękka zdjąć zupę z ognia i dolać jeszcze 2/3 szklanki wody. Odstawić na 20 minut po czym zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprze. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można również polać odrobiną oliwy
My simple kitchenWiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać.I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający !A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki:1 l rosołu1 marchewkanieduży kawałek selera2 małe ziemniaki3-4 buraczki czerwonesól, pieprzząbek czosnkułyżka śmietany
kolorowotorcikowoBardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą soli
Bon Appetit MałgorzatyZupa - krem powinna być gęsta, lecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc wolę bardziej rzadką :) I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki:2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)4 ziemniaki1 cebula2 l bulionu z włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki(...)gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego!krem porowo-ziemniaczany
Bon Appetit Małgorzatyczekoladą na jednym kasztanie nie można poprzestać.Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem!Połączenie świeżych warzyw : soczystej marchewki , pietruszki , selera oraz pora z kasztanami stworzyło niesamowicie zgraną całość!Zupa nie tylko nasyci , ale i rozgrzeje największego zmarzlucha ( takiego jak ja ) ;).SKŁADNIKI
Ostra na Słodkocyklu "Poniedziałkowy fit" coś dla zwolenników zup - kremów. Jeszcze do niedawna takich zupełnie nie lubiłam, ale od kiedy odkryłam tę zupkę, a później jeszcze krem z dyni to stałam się ich wielką fanką. Krem ten jest delikatny i lekki, a dzięki kawałkom kurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni. Krem marchewkowy z kurczakiem SKŁADNIKI (na 2 porcje(...)ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Przelewamy na talerze i doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiByła już szybka z dyni, to teraz pora na cukinię. W sklepach jest już naprawdę bardzo tania, dlatego nie żałujmy jej sobie i zróbmy z niej pyszny krem. 30 minut, a może nawet mniej i myk - zupka krem z cukinii ląduje na Waszych talerzach. Przepis: Najprostsza zupa krem z cukinii 6. Zupa z pieczonego kalafiora Piekliśmy już
Bananowe Poleporze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki
Mania Gotowaniaprzy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich muffinek od czasu
Ostra na Słodkomlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej
Kulinarne przygody GatityPrzyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje:700 g selera 2 małe
Obiad za dychę