listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i nać z selera i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Białą cześć pora kroimy w półplasterki(...)dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pora aż do zarumienienia. Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy por będzie już lekko zarumieniony dodajemy cukinię i dusimy do miękkości. Gdy cukinia stanie się miękka blendujemy całość na gładką masę. Zupa krem z cukinii Następnie mieszamy razem obydwa kremy. Do kremu z cukinii
Pyza i Surówkakażdym razie nie zużyliśmy wszystkich. Dawno, dawno temu ugotowałam krem z porów, który był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje(...)jest jeszcze ciemno i zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko białe i jasnozielone części)4 małe ziemniaki2 łyżki masła1 łyżeczka soku z cytryny1 litr bulionu200 ml śmietany kremówki (38%)3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubimy pory i ziemniaki w różnej postaci więc postanowiliśmy połączyć je w zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków (ok. 700 g) - 2 łyżki masła - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego - sól, pieprz - suszona natka pietruszki Porcja dla 4 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło(...)dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego
Kuchenne WariacjeDzień dobry!Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur.Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze skorzonerą, brukwią, pasternakiem
Pora coś zjeśćZainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia
Dzieje kuchennej WiewióryDzień dobry!Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy
Pora coś zjeśćWitajcie!Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćDzień dobry!Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy, którą możecie podać zarówno na ciepło, w chłodne dni, jak również na zimno
Pora coś zjeśćAksamitna i gęsta zupa krem z porów z grzankami lub groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki masła roślinnego(...)cebulę a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko
Smakowite Daniaprzedstawiam zupę krem z porów. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Domowe Smaki" Jakuba Kuronia i jest lekko zmodyfikowany. Zupa mimo że niepozorna jest bardzo sycąca i raczej polecam ją jako główne danie. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu. Składniki: 3 pory - białe(...)szklanki bulionu cebula czosnek 4 plastry szynki wędzonej sól, pieprz biały i czarny ząbek czosnku Wykonanie: Pory kroimy na plasterki,ziemniaki na ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę i kiedy będzie gotowa dorzucamy do niej pora (kawałeczek zostawiamy do przybrania) i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy całość 10 minut
Lubczyk i WaniliaDzień dobry!Otrzymałam od jednej z czytelniczek sygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe
Pora coś zjeśćoliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno(...)pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje zarówno
Wypisz WymalujCześć :)Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszną i sycącą zupę. W sam raz na mroźne dni, kiedy chcemy być najedzeni i rozgrzani!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten
Pora coś zjeśćPogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą do zrobienia zupę z porami
Kulinarne przygody GatityRozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych.Składniki:2 duże pory5 ziemniaków1 litr bulionu drobiowegośmietana 30 %50 g płatków migdałów6 łyżek masłasól, pieprz, cukierZiemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około(...)minut, aż będą miękkie. Dodać ziemniaki i chwilę jeszcze podsmażyć. Wlać gorący bulion i całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku kilkoma łyżkami śmietany kremówki i przyprawami. Migdały uprażyć na maśle i posypać nimi zupę
wyzwania kuchenne